Exposen
Aangepast

Exposen gaat door: vrouwen nog altijd 'ontmaskerd' als 'hoer'

  • Anna Pruis en Roel van Niekerk

    redacteuren NOS op 3

  • Anna Pruis en Roel van Niekerk

    redacteuren NOS op 3

'Dit zijn echte kechs', staat er bij een video van twee rokende vrouwen met hoofddoek in een auto. Ze staan in een expose-groep op Telegram, waar vrouwen 'ontmaskerd' worden omdat ze een kech zouden zijn: een hoer. De groepen zijn sinds de publicatie van verhalen van NOS Mashup en het Eindhovens Dagblad nog altijd actief.

In populaire groepen als hoofddoekjes18+ worden dagelijks namen, (naakt)foto's en telefoonnummers van vrouwen gedeeld. Bij elkaar hebben deze groepen meer dan 10.000 leden en er komen nog elke dag mensen bij.

Een bericht op Telegram

Wel lijkt het er de laatste maanden iets minder hard aan toe te gaan. "Ik merk wel echt verschil. Imams vertellen in de moskee bijvoorbeeld ook veel dat je dit soort dingen niet moet doen", zegt YouTuber Youssef Koukouh, alias YousToub. Hij zit zelf niet in de expose-groepen, maar kent wel veel mensen in zijn omgeving die ermee bezig zijn. "Ik merk dat jongens minder vaak in die groepen zitten. De hype lijkt echt wat minder te worden."

Sommige gebruikers roepen in de groepen ook zelf op een einde te maken aan de groepen. "Aan iedereen die zich moslim noemt: stop met het exposeren van 'domme' moslima's", schrijft bijvoorbeeld een gebruiker in de groep Multiculturele Bijeen. "Werk er niet aan mee en aan degene die deze groep heeft gemaakt: hef het op nu het nog kan."

Een bericht op Telegram

Toch laten verschillende hulporganisaties weten dat zij nog altijd meldingen krijgen van slachtoffers. "Meisjes vertellen dat ze in die groepen genoemd worden, of dat gedreigd wordt hun foto's op Telegram of Whatsapp te zetten", zegt Arda Gerkens, directeur van het Expertisebureau Online Kindermisbruik. "Ik heb niet het idee dat dat veel minder is geworden."

Telefoonnummers

Vooral telefoonnummers worden nog altijd veel gedeeld, met de tip deze 'hoer' te bellen. Als wij contact opnemen met de gedeelde nummers, blijkt het vaak te gaan om jonge vrouwen, en soms ook mannen. Zij laten weten na zo'n bericht nog altijd overspoeld te worden met telefoontjes en berichtjes.

"Een maand geleden kreeg ik opeens allemaal seksueel getinte berichten, of werd ik uitgescholden", vertelt een 17-jarig meisje. "Uiteindelijk begreep ik dat mijn telefoonnummer online stond met een foto met twee vrouwen en de tekst 'Geile kech neuken voor 30 euro per uur'. Die twee vrouwen op de foto had ik nog nooit gezien. Ik weet niet wie het heeft gedaan."

Een bericht op Telegram

De politie ziet geen toename van de meldingen of aangiftes, al houdt die meldingen over exposen niet specifiek bij. In andere woorden: de politie weet niet hoeveel mensen zich vanwege exposen melden. "Maar", zegt een woordvoerder, "als het aantal meldingen een vlucht zou hebben genomen, zou onze expert dat zeker weten."

"Wat ik wel jammer vind, is dat de politie niet zo veel doet", zegt Youssef. "Ik zou willen dat die een keertje met een arrestatieteam binnenvallen bij zo'n exposer. Dat zou echt impact hebben en helpen denk ik."

Een groep juristen is een particulier initiatief gestart om slachtoffers bij te staan. "We zijn een stichting aan het oprichten, met een telefoonnummer dat slachtoffers kunnen bellen", zegt initiatiefnemer Peter Frissen. "Die staat nog in de kinderschoenen, maar we willen slachtoffers zowel psychologisch als juridisch helpen."

"Veel slachtoffers durven geen aangifte te doen, of vinden het vanwege hun achtergrond lastig om het er met hun ouders over te hebben", vertelt advocaat Nursel Köse-Albayrak. "We willen hun helpen door ze te informeren, juist ook voor ze aangifte gaan doen. Welke stappen kan je zetten en wat zijn dan de consequenties?"

Minister van Justitie en Veiligheid Grapperhaus liet eind vorig jaar weten in gesprek te gaan met hulporganisaties en politie. Hij heeft beloofd voor morgen, als het Internationale Vrouwendag is, de Tweede Kamer te informeren over zijn plannen.

Deel artikel: