André Poggenburg spreekt partijleden toe op het AfD-congres in december 2017 AFP

De voorzitter van de AfD-fractie in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt André Poggenburg stapt op na het beledigen van de Turkse gemeenschap. Poggenburg vertrekt onder druk van zijn partijgenoten. Hij treedt aan het einde van de maand terug, melden Duitse media.

Het 42-jarige lid van het rechts-populistische Alternative für Deutschland lag onder vuur na een toespraak op de laatste dag van het Duitse carnaval. In de speech noemde hij mensen van Turkse afkomst "komijnhandelaren die de volkerenmoord op 1,5 miljoen Armeniërs aan hun kont hebben hangen". "Deze kamelendrijvers moeten ophoepelen naar waar ze horen", zei hij verder.

De uitlatingen kwamen hem op felle kritiek te staan van de Turkse gemeenschap en politici van andere partijen. Ook binnen de AfD vonden veel mensen dat Poggenburg een grens had overschreden.

Slecht voor imago

De fractievoorzitter zelf was zich van geen kwaad bewust. Hij voerde aan dat toespraken op de laatste dag van carnaval vaak grof en satirisch zijn. "Ik heb niemand persoonlijk beledigd", zei Poggenburg.

Zijn partijgenoten dachten daar anders over. In een besloten bijeenkomst van de AfD-fractie in Saksen-Anhalt zegden zij het vertrouwen op in Poggenburg. Ze zijn bang dat de uitspraken slecht zijn voor het imago van de partij, die 94 zetels in de Bondsdag (709 zetels) heeft. Daarnaast zou intern al vaker kritiek zijn geweest op zijn leiderschap.

Vaker controversiële uitspraken

Er is vaker kritiek op AfD-leden vanwege omstreden uitspraken. Vorig jaar september raakte de lijsttrekker van de partij, Alexander Gauland, in opspraak omdat hij had gezegd dat Duitsland trots mocht zijn op de prestaties van het Duitse leger in de Tweede Wereldoorlog.

AfD-Bondsdaglid Jens Maier lag onder vuur nadat hij de zoon van tennisser Boris Becker op Twitter een "kleine halfneger" had genoemd.

STER reclame