Alexander Gauland tijdens een campagnebijeenkomst in Frankfurt AFP

In Duitsland neemt de kritiek op AfD-lijsttrekker Alexander Gauland toe. Gisteren doken beelden op waarop hij zei dat Duitsland het recht heeft "om trots te zijn op de prestaties van Duitse militairen in twee wereldoorlogen".

Fractievoorzitter Opperman van de SPD noemt de uitspraak "smakeloze geschiedvervalsing". Volcker Beck van De Groenen zegt dat de uitspraken van de AfD-voorman "steeds walgelijker" worden. Zijn collega Konstantin von Notz denkt dat de Holocaust en misdaden van de Wehrmacht, zoals het Duitse leger in de Tweede Wereldoorlog heette, voor altijd deel zullen zijn van de Duitse identiteit.

Minister van Justitie Heiko Maas zegt dat nooit vergeten mag worden welke misdaden Duitsland heeft gepleegd. "Daarvoor verantwoordelijkheid nemen, maakt ons sterk." Hij voegde op Twitter een citaat toe van een Holocaust-overlevende: "U bent niet verantwoordelijk voor wat er gebeurd is. Maar wel dat het niet opnieuw gebeurt."

'Niets te maken met identiteit'

Gauland deed zijn uitspraak op 2 september op een partijbijeenkomst in Thüringen. Geen ander volk heeft het verleden zo verwerkt als de Duitsers, meent hij. Over het nazi-verleden zei hij: "Die twaalf jaar kunnen ons nu niet meer nagedragen worden. Dat heeft met onze identiteit niets meer van doen. Wij hebben niet alleen het recht om ons land terug te krijgen, maar ook onze identiteit".

Op zijn uitspraak dat het land trots kon zijn op de militairen uit WO I en II volgde een lang applaus waarbij het publiek "Gauland, Gauland!" scandeerde.

AFD-leider provoceert met uitspraken over Duitse leger

Machtsstrijd

Alexander Gauland is na een machtsstrijd binnen de rechts-populistische Alternative für Deutschland een van de twee lijsttrekkers waarmee de partij de verkiezingen ingaat. Eerder kwam hij in opspraak door te zeggen dat hij zich kon voorstellen dat mensen niet naast de zwarte voetbalspeler Jérôme Boateng zouden willen wonen.

Zijn mede-lijsttrekker Alice Weidel zou in een e-mail gesproken hebben over "cultuurvreemde volken" waarmee Duitsland "overspoeld" wordt. De AfD staat in de laatste peilingen met 12 procent op de derde plaats, achter CDU en SPD.

STER reclame