AFP

Met de keuze voor de omstreden partijprominent Alexander Gauland in de partijtop heeft de Duitse rechts-populistische partij Alternative für Deutschland opnieuw een ruk naar rechts gemaakt. Op het congres van de AfD in Hannover kozen de leden Gauland samen met Europarlementariër Jörg Meuthen tot nieuw leidersduo. De verkiezing van Meuthen werd verwacht; de benoeming van Gauland is juist verrassend.

Gauland stelde zich pas kandidaat nadat twee andere AfD'ers hun kandidatuur na twee stemrondes hadden ingetrokken omdat ze geen van beide voldoende steun kregen.

Gauland was eerder dit jaar een van de lijsttrekkers bij de Bondsdagverkiezingen. In de campagne viel hij op met de uitspraak dat "Duitsers het recht hebben om trots te zijn op de prestaties van Duitse soldaten in de Eerste en Tweede Wereldoorlog". Dat kwam hem op een storm van kritiek te staan.

Hij zegt dat hij het partijvoorzitterschap niet ambieerde, maar dat er na het afhaken van de iets gematigder kandidaat Georg Pazderski en diens verrassende uitdager Doris von Sayn-Wittgenstein druk op hem werd uitgeoefend. "Ik heb toen maar uit plichtsbesef ja gezegd", zei Gauland na het partijcongres.

Islam en immigratie

Sinds de verkiezingen is Gauland ook een van de twee fractieleiders in de Bondsdag. De AfD is daar de derde partij, maar wordt door de andere partijen uitgesloten als regeringspartner, onder meer vanwege de standpunten over de islam en immigratie.

De econoom Meuthen staat bekend als iets gematigder, maar voerde eerder dit jaar wel intern flink campagne tegen Frauke Petry, die lang het gezicht was van de AfD. Zij kondigde dit jaar haar vertrek als voorzitter aan en meteen na de Bondsdag-verkiezingen van september brak ze helemaal met de partij. Ze wilde een minder radicale Realpolitik zodat op termijn samenwerking met de CDU/CSU mogelijk zou worden. Meuthen was daar fel tegen.

Toegangswegen geblokkeerd

In Hannover, waar de AfD gisteren en vandaag bijeen was, deden vanochtend duizenden mee aan een demonstratie tegen de partij. Onder het motto 'kleurrijk en solidair' betoogden ze tegen de volgens hen rechts-extremistische partij.

De politie verdreef honderden AfD-tegenstanders die toegangswegen blokkeerden. Bij schermutselingen liep een aantal politieagenten verwondingen op en ook zeker één demonstrant raakte gewond. Tien mensen werden gearresteerd.

Door de onrust begon de bijeenkomst iets later dan gepland. Gisteren was er ook al een tegendemonstratie. Die verliep rustig.

STER reclame