Partijvoorzitter Frauke Petry van de AfD verlaat uit protest haar partij en wil verder als eenmansfractie. Eerder vanochtend had ze al gezegd dat ze niet in de AfD-fractie in de Bondsdag gaat zitten. Dat deed ze op de persconferentie waarin de Alternative für Deutschland op de verkiezingsuitslag reageerde. Tot verbazing van journalisten en partijgenoten liep ze daarna de zaal uit. "We moeten niet onder stoelen of banken steken dat er een richtingenstrijd in de partij is", zei ze. "Dat pikt de kiezer ook niet."

AfD-voorzitter Petry stapt uit fractie voordat die gevormd is

Daarmee lijkt de strijd in de partij weer terug. Petry stond voor een gematigdere vleugel in de partij. Ze heeft zich nog tijdens de verkiezingsstrijd afgezet tegen lijsttrekker Alexander Gauland. Die kwam onder meer in opspraak omdat hij vindt dat Duitsers trots mogen zijn op de prestaties van Duitse militairen in de twee wereldoorlogen. Ook zei hij dat hij zich kon voorstellen dat Duitsers niet naast mensen willen wonen als de zwarte voetballer Jerôme Boateng.

Op de persconferentie bleef Gauland deze uitspraken verdedigen. Petry denkt dat de AfD nog meer stemmen had kunnen halen als Gauland niet zulke extreme uitspraken had gedaan. De rechts-populistische partij haalde bij de Duitse verkiezingen 13 procent van de stemmen. In Saksen in het oosten van Duitsland, haalde de partij zelfs 27 procent van de stemmen, 0,1 procentpunt meer dan de CDU.

Verbaasd

Het besluit van Petry komt als een verrassing voor de AfD. Toen zij de persconferentie verliet, liet zij de andere AfD-leiders met open mond achter, zegt NOS-correspondent Judith van de Hulsbeek tegen NPO Radio 1. Petry sprak de wens uit te regeren. Dat was volgens haar niet mogelijk met de anarchistische club, zoals zij de AfD momenteel ziet.

Vooralsnog staat Petry alleen in haar besluit, al sluit Van de Hulsbeek niet uit dat gematigde AfD-leden haar volgen.

Plan voor afsplitsing

In de omgeving van Petry wordt al langer gesproken over afsplitsing, schrijft Tagesschau op basis van interne chatberichten. Zij zou met die gedachte spelen sinds de breuk van de AfD met mede-oprichter Bernd Lucke, die zich niet kon vinden in de xenofobe trekjes van de partij.

Petry zou volgens Tagesschau al maanden werken aan het afsplitsingsplan. Ze zou met verschillende partijleden hebben gesproken over een eventueel gezamenlijk vertrek.

In de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern hebben vier van de zeventien fractieleden van de AfD zich afgesplitst, meldt NRD. Ze vormen een nieuwe partij onder de naam Bürger für Mecklenburg-Vorpommern. De vier zouden al langer ontevreden zijn over de radicale koers van de partij, maar wilden wachten met opstappen tot na de verkiezingen.

STER reclame