Zeg 'Angela' aan de bar in Rouen en iedereen snapt wat je bedoelt
In bar Le Brazil in Rouen staat John Tranchard achter de bar. Er worden cocktails geschud, bossanova komt uit de speakers, en John zegt: "Ik heb zelf een vriendin en een dochtertje. Je moet er toch niet aan denken dat ze iets overkomt?"
Hij zegt het omdat zijn café sinds kort meedoet aan een actie: 'Opération Angela'. Bars in Rouen, zo'n 100 kilometer ten westen van Parijs, hebben een affiche of een sticker met dat logo op de deur. En dat betekent dat vrouwen die op straat worden lastiggevallen, hier naar binnen kunnen en hulp kunnen krijgen. Ze hoeven aan de bar alleen maar het codewoord 'Angela' te zeggen, en iedereen snapt het. De vrouw mag blijven zolang ze wil. De bareigenaar kan een taxi, vrienden of zo nodig de politie bellen.
"Als een vrouw hier aanklopt en hulp nodig heeft, dan krijgt ze hulp. Dat zou toch iedereen moeten doen?", zegt John. Maar dat doet dus niet iedereen. En vrouwen in Rouen voelen zich daardoor nogal eens onveilig. "Iedere vrouw heeft wel eens met seksuele intimidatie of seksueel geweld te maken gehad", zegt Marie Loureau, studente in Rouen. "En de politie doet eigenlijk niks."
Zij begon daarom vier maanden geleden met andere studenten 'Opération Angela'. Naar Brits voorbeeld, waar "vragen naar Angela" vrouwen de mogelijkheid biedt om hulp te krijgen van barpersoneel als ze op een vervelende date zijn.
"Inmiddels doen al zo'n twintig cafés mee en ook het openbaar vervoerbedrijf", zegt Loureau. "De gemeente steunt het initiatief, de universiteit ook en landelijke studentenorganisaties willen het nu in andere steden invoeren. We hadden nooit gedacht dat het zó snel zo'n succes zou worden!"
Taboe is weg
Loureau begon precies op het goede moment met haar actie. Door de zaak-Weinstein en de #MeToo-discussie staan seksuele intimidatie en seksueel geweld hoog op de agenda. Het taboe is verdwenen. En in Frankrijk komt het nu ook tot wetgeving, na maanden van voorbereiding.
Volgens een recente peiling heeft bijna de helft van alle Françaises wel eens te maken gehad met ongewenste seksuele intimiteiten. 12 procent is het slachtoffer geweest van een verkrachting.
We hadden niet gedacht het zo snel een succes zou worden.
De regering-Macron praat vandaag en morgen over een nieuw wetsvoorstel. Het aanpakken van seksuele intimidatie op straat is een essentieel onderdeel: er komt een boete op te staan van 90 euro, oplopend tot 750 euro afhankelijk van de aard van de overtreding.
Verder zullen volwassenen die seks hebben met kinderen jonger dan 15, automatisch worden vervolgd wegens verkrachting. En de verjaringstermijn voor verkrachting wordt met tien jaar verlengd, waardoor slachtoffers ook na lange tijd nog aangifte kunnen doen.
Stop-bus
Het openbaarvervoerbedrijf in Parijs startte deze week zijn eigen campagne tegen seksuele intimidatie in de metro en de trein. Uit een peiling bleek een paar jaar geleden dat nagenoeg alle vrouwen in het openbaar vervoer weleens zijn lastig gevallen.
In en rond Parijs worden nu duizenden affiches opgehangen en de mogelijkheden om een noodnummer te bellen of sms'en worden uitgebreid. Bovendien start een 'stop-bus'-experiment. Betrokkenen kunnen een buschauffeur vragen om tussen twee haltes te stoppen, waardoor ze een kortere weg naar huis hoeven te lopen.