AFP
NOS Nieuws

Beroemde Françaises slaan handen ineen tegen seksueel geweld

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

Zangeres Vanessa Paradis doet mee. Ex-topmodel Sonia Rolland staat er achter. Bestseller-schrijfster Leïla Slimani zette haar naam eronder. En ook actrice Julie Gayet is van de partij: de levenspartner van oud-president Francois Hollande.

Zo'n 130 vrouwelijke prominenten uit de Franse culturele wereld zamelen geld in voor slachtoffers van seksueel geweld. Er moet 1 miljoen euro op tafel komen, staat in hun pamflet dat wordt afgedrukt in dagblad Libération.

De actie is ingeluid met een videoboodschap, waarin overduidelijk stelling wordt genomen: "We hebben er onder geleden, we hebben geschreeuwd, we hebben het gezien, we wisten ervan en we hebben erover gedebatteerd. En nu gaan we wat doen'', is de oproep van de prominenten.

#maintenantonagit

Met de Franse hashtag #maintenantonagit (nu gaan we iets dóen) wordt geld ingezameld voor hulporganisaties. "Sinds de metoo-discussie op gang kwam, is het aantal klachten over seksueel geweld in Frankrijk met 30 procent gestegen", aldus actrice Julie Gayet. Hulporganisaties raakten daardoor overbelast. Vrouwenorgansatie AFVT besloot kort geleden haar 'hulplijn' voor slachtoffers te sluiten, wegens gebrek aan personeel: er is slechts geld voor vijf personeelsleden.

De eerstelijnshulp valt daarmee weg, waardoor nog minder vrouwen aangifte zullen doen, is de vrees. "We moeten dat soort organisaties helpen", zegt Julie Gayet. "En we kunnen zelf concreets iets doen, door geld te geven."

Staatssecretaris voor Emancipatiezaken, Marlène Schiappa, juicht het initiatief op Twitter inmiddels toe: "Bravo! Wij in Frankrijk nu ook!"

Ze verwijst naar een soortgelijk initiatief in de Verenigde Staten, nadat filmproducent Harvey Weinstein daar onder vuur kwam te liggen.

Of te ver doorgeschoten?

De oproep van de 130 Franse culturele hotshots is bedoeld als duidelijk statement. Enkele weken geleden publiceerden zo'n 100 andere vrouwelijke Franse prominenten, onder wie actrice Catherine Deneuve, nog een open brief waarin juist wordt gesteld dat de metoo-discussie te ver is doorgeschoten. "Mannen hebben het recht ons lastig te vallen", was de stelling toen. "Verkrachting is een misdrijf maar verleiden en vleien zijn dat niet."

Aanstaande vrijdag worden in Frankrijk de 'Césars' uitgereikt, de meest prestigieuze Franse filmprijzen. De vrouwen die nu geld inzamelen, hebben alle 1700 bezoekers van dat festival gevraagd een witte sjerp te dragen, als teken van solidariteit met de slachtoffers van seksueel geweld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl