AFP
NOS NieuwsAangepast

Franse diva waarschuwt voor #MeToo-puriteinen: mannen mogen flirten

Catherine Deneuve heeft samen met 99 andere Françaises uit de culturele en academische wereld afstand genomen van de #MeToo-beweging. Volgens de beroemde Franse actrice is die zo doorgeschoten dat er nu sprake is van een heksenjacht op mannen die de seksuele vrijheid bedreigt.

"Verkrachting is een misdrijf. Maar iemand proberen te verleiden, zelfs aanhoudend of onhandig, is dat niet", schrijven de honderd vrouwen in de krant Le Monde. "Ook is hoffelijkheid geen uiting van macho-agressie."

Waarschuwing voor puritanisme

De schrijfsters zijn bang dat de neiging om elke vorm van ongewenste intimiteiten in de ban te doen tegenstanders van vrije seksualiteit in de hand werkt. "Wij verdedigen het recht om lastig te vallen, omdat dat onmisbaar is voor seksuele vrijheid."

Ze hekelen de "standrechtelijke vervolging" van mannen en waarschuwen voor puritanisme. "Mannen hebben hun baan verloren, terwijl ze slechts een hand op een knie hadden gelegd, iemand een kus probeerden te geven of over intieme zaken praatten tijdens een werketentje."

Als vrouwen herkennen we ons niet in deze vorm van feminisme.

Ingezonden brief

De Franse vrouwen maken ook bezwaar tegen de manier waarop de discussie wordt gevoerd, vooral op internet. Wat begon als een beweging om vrouwen hun verhaal te laten doen, is volgens hen veranderd in het tegenovergestelde. "We dwingen mensen 'correcte taal' te gebruiken, schuwen hen die zich niet aan de instructies houden en noemen vrouwen die weigeren mee te doen verraders."

"Als vrouwen herkennen we ons niet in deze vorm van feminisme, die van het aan de kaak stellen van machtsmisbruik is verworden tot een afkeer van mannen en seksualiteit", schrijven ze.

Catherine Deneuve sprak zich al eerder uit tegen de in haar ogen uit de hand gelopen #MeToo-beweging. Die ontstond afgelopen herfst, nadat actrices in The New York Times vertelden hoe de bekende Hollywood-producent Harvey Weinstein hen had misbruikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl