EPA
NOS NieuwsAangepast

Toyota stopt met verkoop dieselauto's in Europa

Toyota heeft besloten om te stoppen met de verkoop van personenwagens met een dieselmotor in Europa. De Japanse automaker gaat zich vanaf nu voornamelijk richten op de productie van hybride auto's.

Toyota stopt daarmee ook met het ontwikkelen van nieuwe dieseltechnologie, maar levert nog wel bedrijfswagens met dieselmotoren.

Een van de grootste autofabrikanten ter wereld zegt zo in te spelen op de wensen van zijn klanten. Afgelopen jaar was iets minder dan 10 procent van de auto's die Toyota in Europa verkocht uitgerust met een dieselmotor. Hybride auto's deden het een stuk beter en waren goed voor 41 procent van de verkoop van het bedrijf.

Dieselverbod

In veel Europese steden ligt diesel onder vuur vanwege de uitstoot van stikstof, roet en fijnstof. Onder andere Parijs, Madrid en Athene willen vanaf 2025 dieselauto's helemaal verbieden. In Duitsland bepaalde de rechter vorige week dat steden het recht hebben om vrijwel alle dieselmodellen de toegang te ontzeggen. Alleen de nieuwste generatie mag nog de binnensteden in.

In Nederland namen steden ook al maatregelen. Zo mogen dieselauto's die geproduceerd zijn voor 2001 Rotterdam en Utrecht niet in. Vanaf volgend jaar is Arnhem de stad met de strengste milieuzone voor personenauto's in Nederland. Daar mogen dieselauto's die voor 2004 geproduceerd zijn niet meer het centrum in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl