1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Arnhem krijgt strengste milieuzone van Nederland

Arnhem is vanaf volgend jaar de stad met de strengste milieuzone voor personenauto's van Nederland. Dieselauto's van voor 2004 mogen niet meer het centrum van de Gelderse hoofdstad in en dieselauto's van voor 2006 alleen als ze aan bepaalde Europese eisen voldoen.

Een meerderheid van de gemeenteraad stemde gisteravond in met een motie van GroenLinks om de milieuzone in te voeren. Die moet op 1 januari 2019 een feit zijn.

Voorbeeldfunctie

"We hopen dat Arnhem daarmee een voorbeeldfunctie heeft voor andere steden", zegt initiatiefnemer Cathelijne Bouwkamp van GroenLinks tegen Omroep Gelderland. Verantwoordelijk wethouder Geert Ritsema noemde de invoering van de milieuzone "een overwinning van het gezonde verstand".

In Arnhem rijden volgens berekeningen van de gemeente zo'n 800 oudere diesels rond. Door deze relatief kleine groep verouderde auto's te weren uit het centrum, zou de uitstoot van roetdeeltjes met ruim 17 procent dalen. Fijnstof zou afnemen met 10 procent.

Diesel onder vuur

Diesel ligt in veel Europese steden onder vuur vanwege de uitstoot van stikstof, roet en fijnstof. Onder meer Parijs wil dieselauto's helemaal gaan weren.

Ook in Nederland namen eerder al andere steden maatregelen. Zo mogen in Rotterdam en Utrecht diesels van voor 2001 de binnenstad niet in.

Advertentie via Ster.nl