NOS WielrennenAangepast

Team Sky en Wiggins kwaad om 'anoniem en boosaardig' dopingrapport

Wiggins reageert op parlementaire commissie: iemand wil me zwartmaken

Bij Team Sky zijn ze allerminst te spreken over de Britse parlementaire commissie die in een onderzoek stelt dat de ploeg een "ethische grens heeft overschreden" en Bradley Wiggins zonder medische reden een verboden middel zou hebben laten nemen om beter te presteren in de Tour de France van 2012.

"We zijn verrast en teleurgesteld dat de commissie ervoor heeft gekozen een anoniem en mogelijk boosaardige claim in te dienen zonder bewijs te leveren of ons de gelegenheid te geven om te reageren", stelt Team Sky in een verklaring. "Dat is oneerlijk richting het team en de renners in kwestie."

"In het rapport worden we er serieus van beschuldigd medicatie te hebben gebruikt om de teamprestatie te bevorderen. Dat spreken wij fel tegen, net als dat we voor de Tour van 2012 wijdverspreid de ontstekingsremmer triamcinolone zouden hebben ingezet."

Het kan zomaar zijn dat het onderzoek van de commissie geen gevolgen heeft voor Team Sky, omdat het gaat om een adviesrapport. Alleen de internationale wielerunie UCI en de Engelse wielerbond kunnen de ploeg of Wiggins een straf opleggen, maar dat ligt niet voor de hand omdat er geen bewijslast is.

Wiggins voelt zich triest

Ook bij Wiggins zelf is er woede over het rapport. "Ik vind het zo triest dat mensen beschuldigd worden van iets wat ze nooit hebben gedaan, maar dat het wel als feit wordt aangenomen. Ik spreek stellig tegen dat ik ooit een middel heb gebruikt zonder medische reden."

De commissie nam Team Sky onder de loep na een aantal dubieuze zaken. Hackerscollectief Fancy Bears onthulde dat Wiggins drie keer voor de start van een grote ronde triamcinolone had gebruikt. En waarom bestelde de ploeg in vier jaar tijd 55 doses van dat middel terwijl Wiggins er - met een doktersattest - maar drie gebruikte?

Omdat een computer met bewijsmateriaal gestolen was, kon Team Sky verder niet aantonen dat er een onschuldig middel in een pakketje zat dat van Engeland naar Frankrijk werd getransporteerd ten tijde van de Dauphiné in 2011. Het zou gaan om het niet verboden middel fluimucil, maar dat is ook in elke apotheek in Frankrijk te verkrijgen.

En dan is er ook nog de situatie met Chris Froome, die door Team Sky ondanks een positieve dopingtest gewoon wordt ingezet bij wedstrijden omdat er nog geen uitspraak in zijn zaak is.

'Wegwezen met die vent'

Oud-wielrenner Danny Nelissen heeft het wel gehad met Team Sky. "Ze leggen de regels in hun voordeel uit, maar maken gewoon misbruik van hiaten in de regelgeving. Ik zeg: Wiggins zijn Tour-zege afnemen en wat betreft de baas van Sky, Dave Brailsford, wegwezen met die vent."

Team Sky heeft zijn beleid al aangepast en mede daarom beschouwt de ploeg het rapport van de commissie als een trap na. "Het rapport gaat over details in het verleden. Alweer. Daarvan hebben we al gezegd dat we tekort zijn geschoten en voor die fouten nemen we onze verantwoordelijkheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl