Chris Froome aan de start van een etappe in de Tour
NOS WielrennenAangepast

Renners storen zich aan rentree Froome: dit is slecht voor de sport

  • Stefan van der Weijde

    redacteur

  • Stefan van der Weijde

    redacteur

Ze weten niet zo goed wat ze met hem aan moeten, de wielrenners die woensdag aan de start staan van de Ronde van Andalusië. Want daar staat hij opeens weer tussen hen in, Chris Froome. Niet geschorst, maar ook niet vrijgesproken.

Vooropgesteld: veroordelen doen ze hem niet. "Dat is niet aan mij", benadrukt Steven Kruijswijk, kopman van Lotto-Jumbo. "Daarvoor weet ik er te weinig van."

Waar rook is, is vuur

Hoe de grote hoeveelheid salbutamol in Froome's urine terecht is gekomen tijdens de Vuelta, die hij in september op zijn naam schreef? Het is gissen. "Ik ben geen dokter of wetenschapper, ik heb geen ins en outs", zegt Sebastian Langeveld. "Maar waar rook is, is vuur", meent Coen Vermeltfoort, sprinter van Roompot. "Zo'n hoge waarde? Dat is wel heel bijzonder."

Froome: we werken aan een oplossing. Niemand wil dat liever dan ik

In september, nog tijdens de Vuelta, werd vastgesteld dat Froome een hoeveelheid salbutamol in zijn urine had die tweemaal de toegestane dosis was. Maar sindsdien blijft een vervolgstap uit. De UCI heeft hem niet geschorst en ook Team Sky heeft hem geen straf opgelegd.

"Een vervelende situatie", vervolgt Langeveld, dit jaar renner van EF-Drapac. Hij dringt, net als praktisch de gehele wielerwereld de afgelopen maanden, aan op duidelijkheid. "Het kan niet zo zijn dat hij deze ronde uitrijdt en dat hij over een maand alsnog geschorst wordt."

De directeur van de Tour de France zag die bui in december al hangen: het zou een langslepende kwestie worden. Wellicht één die over de zomermaanden heen wordt getild. Dus riep hij op tot actie en keek daarbij naar de internationale wielrenunie UCI.

UCI-voorzitter Lappartient: Froome schorsen was mogelijk

UCI kan schorsen, maar doet het niet

Maar in Zwitserland, waar het hoofdkwartier van de UCI is gevestigd, zit de nieuwe voorzitter sinds september met de handen in het haar. David Lappartient wil wel duidelijkheid scheppen, het liefst nog voor de Giro d' Italia begin mei, maar Froome schorsen doet hij niet. "Juridisch gezien is dat wel mogelijk, maar voor middelen als salbutamol spreekt geen enkele sportorganisatie direct een schorsing uit. Dan zou Froome een speciale behandeling krijgen en dat is niet eerlijk."

Het gevolg: een patstelling. Mogelijk wordt de zaak binnenkort voorgelegd aan het Anti-Doping Tribunaal van het UCI, maar zo ver is het nog niet. En zo kan het dat Froome, die zegt van plan te zijn dit jaar ook de Giro te winnen, gewoon weer op zijn wedstrijdfiets stapt.

En dus kan het ook zo zijn dat Kruijswijk deze week in Andalusië verslagen wordt door de Brit, om later misschien te horen dat Froome alsnog geschorst wordt.

Slecht voor de sport

"Dat zou niet kloppen. Dan zouden ze hem nu voorlopig moeten schorsen", stelt de klassementsrenner, die deze week in Spanje zijn eerste wedstrijdkilometers van 2018 maakt. "Er moet geen grijs gebied zijn, dat is slecht voor de sport."

Waar de sleutel tot de oplossing ligt? Gek genoeg bij Froome zelf. Hij moet aantonen dat die hoeveelheid salbutamol niet met kwade bedoelingen in zijn lichaam terecht is gekomen. Team Sky heeft aangekondigd dat de Brit woensdag voor de start van de eerste etappe met een verklaring komt.

Ik heb nog nooit een doktersattest gebruikt.

Steven Kruijswijk

Tussen alle geluiden van de afgelopen maanden door, klonk ook deze: schaf al het gebruik van medicatie gewoon af. De Belg Tim Wellens zou daar voorstander van zijn. Hij kampt soms met luchtwegproblemen, net als Froome, maar hij ziet af van het gebruik van medicijnen als salbutamol.

"Er werd mij verteld dat ik met één pufje mijn ademcapaciteit met zeven of acht procent kan verhogen. De dokters vertelden mij dat ik dit zonder attest (een vrijbrief van de dokter om middelen te gebruiken die op de dopinglijst staan, red.) kan doen, maar ik wil mijn ademhaling niet op die manier verbeteren", zei de renner van Lotto-Soudal tegen RTBF.

Steven Kruijswijk en Chris Froome aan de start van de wegwedstrijd in Rio

Wellens stelt dat hij, in tegenstelling tot de meerderheid van de renners in het peloton, nog nooit een attest heeft gebruikt.

Kruijswijk: "Ik heb er ook nog nooit één gebruikt en volgens mij zijn er wel meer renners die dat nog nooit nodig hebben gehad. Voor mij zou het makkelijk zijn om te zeggen: schaf die af. Maar je weet het nooit, wellicht heb ik er wel een keer één nodig."

Ik gebruikte een poosje een Ventolin-inhalator, maar ik ben ermee gestopt. Als je zo'n pufje nodig hebt, ben je eigenlijk geen topsporter.

Coen Vermeltfoort

Vermeltfoort ontdekte in zijn jaren bij Rabobank dat hij attesten zou mogen gebruiken. "Er is mij verteld dat ik ook inspanningsastma heb. Dat bleek uit een longonderzoek. Ik heb zelf nooit iets gemerkt."

Hij gebruikte een poosje een Ventolin-inhalator. "Maar ik ben er zo'n zes jaar geleden mee gestopt. Ik weet niet of het echt effect had, ik heb sindsdien nooit gedacht: hé, ik kom adem tekort. Ik weet ook niet of ik hetzelfde heb als Froome. Ik ken renners die een inhalator tijdens de wedstrijd bij zich moeten hebben, maar dat was in mijn geval niet zo."

Hij vindt het evenwel niet passen bij het leven van een wielrenner. "Als je zo'n pufje nodig hebt, ben je eigenlijk geen topsporter."

Chris Froome gooit een bidon naar een toeschouwer bij de start van een etappe in de Vuelta

Hoe Vermeltfoort bij de start tegen Froome aan zal kijken? "Kennelijk maakt hij gebruik van de mazen in de wet. En dan is het zijn goed recht om weer te gaan fietsen. Maar het is vreemd dat het zo gaat. Van de honderd renners zouden er negenennegentig nu al geschorst zijn geweest. Maar niet Chris Froome. Stel dat hij later alsnog wordt geschorst, dan heeft Sky toch invloed gehad op het koersverloop. En dat klopt niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl