NOS NieuwsAangepast

Stef Blok nieuwe minister van Buitenlandse Zaken

Stef Blok wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. De VVD'er volgt zijn partijgenoot Halbe Zijlstra op, die vorige maand opstapte nadat hij had gelogen over een bezoek aan de Russische president Poetin. Vanmiddag heeft hij een gesprek met premier Rutte, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Hij wordt woensdag beëdigd.

Stef Blok (53) was van eind 2012 tot begin 2017 minister voor Wonen en Rijksdienst. Daarna werd hij minister van Veiligheid en Justitie, nadat Ard van der Steur moest aftreden.

Voordat Blok minister werd, was hij veertien jaar Kamerlid. Ook was hij twee jaar fractievoorzitter van de VVD, en deed hij samen met Mark Rutte de coalitie-onderhandelingen voor het kabinet-Rutte II. Eerder werkte hij tien jaar bij ABN Amro en was hij gemeenteraadslid in het Zuid-Hollandse Nieuwkoop.

Harten veroveren

"Blok is de integriteit zelve, met hem is nog nooit iets mis geweest", zegt politiek commentator Joost Vullings in het NOS Radio 1 Journaal. "Hij bedrijft politiek op een saaie manier en is erg effectief." Zo bracht hij tijdens het tweede kabinet-Rutte het woonakkoord tot stand.

De VVD'er is geen specialist op buitenlandgebied. "Maar geef hem een stapel dossiers en hij vreet zich erdoorheen". Op het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben ze liever iemand die van binnenuit komt, en dat is bij Blok niet het geval", zegt Vullings. "Op zijn twee vorige ministeries was hij populair. Blok was een fijne baas om voor te werken. Ik ga ervan uit dat hij de harten op Buitenlandse Zaken ook wel weet te veroveren."

Schippers en Ten Broeke

De VVD'er vertrok afgelopen najaar van het Binnenhof om iets anders te gaan doen. Wat wist hij nog niet, maar het moest wel spannend zijn, zei hij in een interview met het FD. Blok zei daarin dat zijn besluit vaststond, ook als de VVD opnieuw een beroep op hem zou doen.

Eerder werd bekend dat oud-minister Edith Schippers niet Zijlstra's opvolger zou worden omdat haar prioriteiten bij haar tienerdochter liggen, en Kamerlid Han ten Broeke niet omdat hij een aantal medische onderzoeken moest ondergaan.

Op dit moment worden de taken van Zijlstra waargenomen door zijn collega bij Buitenlandse Zaken, Sigrid Kaag. Deze topdiplomate had tot nu toe de portefeuille Internationale Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl