NOS NieuwsAangepast

SPD-leden zeggen 'ja' tegen coalitie met CDU/CSU van Merkel

66% van de SPD-leden stemt voor coalitie met CDU/CSU

De leden van de SPD hebben met een ruime meerderheid 'ja' gezegd tegen een coalitie met CDU/CSU. Zo'n 66 procent van de leden die meededen aan de stemming heeft het regeerakkoord met de christendemocraten van bondskanselier Merkel goedgekeurd. Daarmee kunnen na ruim vijf maanden de gesprekken over een coalitie worden afgerond.

De uitslag werd bekendgemaakt in het hoofdkwartier van de SPD in Berlijn. Penningmeester Dietmar Nietan vertelde dat in totaal zo'n 363.000 geldige stemmen zijn uitgebracht, door ongeveer 78 procent van de 463.723 leden.

Merkel feliciteerde de SPD via Twitter met "dit duidelijke resultaat". Ze zei dat ze uitkijkt naar verdere samenwerking met de sociaaldemocraten. Er kan nu binnen twee weken een nieuwe regering zijn. "Aan het werk nu. Duitsland en Europa", schreef het prominente CDU-lid Peter Altmaier daarover.

De SPD en CSU, de Beierse zusterpartij van CDU, maken de komende tijd hun ministers bekend. SPD-leider Olaf Scholz zei dat zijn partij drie mannen en drie vrouwen aandraagt. De verwachting is dat het vierde kabinet-Merkel op 14 maart wordt beëdigd.

Spannend

Vooraf was het spannend of de SPD-leden het coalitie-akkoord zouden goedkeuren. Na het verlies bij de verkiezingen op 24 september was er binnen de partij veel weerstand tegen een nieuwe regeertermijn met de christendemocratische CDU/CSU.

De formatie na de verkiezingen van 24 september was de langste ooit in Duitsland. Voordat Merkel met SPD onderhandelde over een GroKo, een Grote Coalitie, voerde ze gesprekken met de Groenen en de liberale FDP. Die onderhandelingen strandden in november.

In Europa werden de ontwikkelingen in Duitsland op de voet gevolgd. Het land vervult een leidersrol in de Europese Unie en de Duitse economie is de grootste van de eurozone. De politieke ontwikkelingen in Duitsland hebben een sterke invloed op de koers van de euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl