Schouten profiteert van beulswerk Bergsma en wint in Haaksbergen

Simon Schouten heeft de marathon op natuurijs in Haaksbergen gewonnen. De broer van Irene Schouten - olympisch brons op de massastart - won ook al de laatste marathon die op Nederlands natuurijs werd verreden. Dat was op 18 januari 2017 in Noordlaren.

Bij de vrouwen ging de zege naar Manon Kamminga.

Familiebanden

De vanwege de kou tot 100 ronden ingekorte wedstrijd in Haaksbergen kreeg bij de mannen een kopgroep met sterke familiebanden. Nederlands kampioen op natuurijs Bart Hoolwerf had zijn broer Evert bij zich en Bob de Vries wist zich in gezelschap van broer Bart.

Bart Hoolwerf moest in zijn rood-wit-blauwe pak de strijd echter staken door een kromme schaats en van de familie De Vries - die zus Elma eerder net naast de zege zag grijpen bij de vrouwen - viel Bart weg.

Bergsma zet gas open

Daarna zette Jorrit Bergsma, net als Bob de Vries op tijd terug uit Pyeongchang waar hij zilver won op de tien kilometer, de gashendel open. Met ploeggenoot Evert Hoolwerf in zijn spoor pakte hij een ronde op het peloton. Ook Robert Post zou die ronde gepakt hebben, ware het niet dat hij vlak voor de aansluiting onderuit ging.

Elf achtervolgers pakten ook een ronde, waardoor de winnaar uit de groep van dertien leek te moeten komen. Daar dacht Bergsma anders over. Onder zijn impuls scheurde de kopgroep in tweeën met Gary Hekman als belangrijkste slachtoffer.

Schouten wint

Zo sterk als Bergsma - rijdend met nummer dertien - ook was, winnen deed hij niet. In de finale kwam hij door een val opeens op grote achterstand, maar knokte zich nog wel terug in de kopgroep en zag vervolgens ploeggenoot Schouten profiteren van zijn noeste arbeid.

"Prachtig, super", was de reactie van de winnaar. "Van mij mag zou dit wel elk jaar mogen. Het liefst rijden we natuurlijk op echt natuurijs, op het Veluwemeer of zo. Maar dat gaat heel lastig worden. Nu hopen we dat we ze alle vier (behalve Haaksbergen hopen ook Arnhem, Noordlaren en Veenoord een marathon te kunnen organiseren, red.) te rijden."

Simon Schouten: écht natuurijs is het niet, maar dit mag van mij wel elk jaar

Top-3 marathon Haaksbergen (mannen)

1. Simon Schouten
2. Sjoerd den Hertog
3. Bob de Vries
Kamminga snelt naar zege op natuurijs in Haaksbergen

Bij de vrouwen won Manon Kamminga. Ze was na 60 ronden de snelste in de sprint van een kopgroep van tien. Elma de Vries werd tweede, Beau Wagemaker derde.

Vooraf werd duidelijk dat de marathon vanwege de kou niet over 80, maar over 60 ronden zou gaan. Kamminga maakte samen met ploeggenote Merel Bosma deel uit van een kopgroep van tien, die uit de greep van het afsprintende peloton bleef.

Bosma reed in de laatste ronden nog een gat dicht op de ontsnapte Chantal Hendriks, waarna Kamminga het vakkundig afmaakte. Zo werd Kamminga de opvolgster van haar ploeggenote Lisa van der Geest, die vorig jaar de enige wedstrijd op natuurijs won.

Irene Schouten, de winnares van olympisch brons op de massastart in Pyeongchang, kon geen rol van betekenis spelen.

Manon Kamminga de sterkste in Haaksbergen ANP

Top-3 marathon Haaksbergen (vrouwen)

1. Manon Kamminga
2. Elma de Vries
3. Beau Wagemaker

Donderdag staat er voor de marathonschaatsers weer een marathon op natuurijs op het programma, in Arnhem. Dan wordt ook duidelijk of er vrijdag in Noordlaren geschaatst kan worden.

Ook Veenoord hoopt nog een marathon op natuurijs te kunnen organiseren.

Olympiërs Schouten en Bergsma lopen warm voor 'magische' marathon

STER reclame