De ijsbaan in Arnhem
NOS SchaatsenAangepast

KNSB: marathon komt er, kans op vierdaagse groot

De Nederlandse schaatsbond (KNSB) hoopt vanochtend de eerste marathon op natuurijs te kunnen uitschrijven. De ijsclubs van Haaksbergen, Arnhem en Veenoord zijn hiervoor nog in de race.

In Noordlaren is het ijs nog niet overal dik genoeg. Op tweederde van de Groningse baan is het ijs de vereiste 3 centimeter dik. Het slechtste stuk komt niet verder dan 2,5 centimeter. "We moeten denk ik maar gaan voor de eerste marathon in maart", zegt de teleurgestelde ijsmeester Kars Kroeze tegen RTV Noord.

Oud-marathonschaatser Willem Hut, tegenwoordig marathoncoördinator bij de KNSB, is positief over het doorgaan van natuurijswedstrijden. "De vraag is niet óf we die marathon kunnen houden, maar waar en wanneer we los kunnen", aldus Hut.

"Zoals het er nu uitziet, is de kans ook groot dat we eindelijk weer een vierdaagse kunnen houden", zegt Hut. Dat betekent dat deze week op alle vier de banen een marathon wordt geschaatst.

In Arnhem is vanochtend de ijsdikte al gemeten:

Is het ijs dik genoeg in Arnhem?

Minimaal drie centimeter

"Haaksbergen en Arnhem hebben een lichte voorsprong op de concurrentie", laat Hut weten. "Maar alle vier de ijsbanen zijn goed op weg."

De ijsbaan in Haaksbergen is vanmorgen als eerste geïnspecteerd. De Overijsselse baan is goedgekeurd door de KNSB. Iets later is Arnhem aan de beurt. Zowel woensdagochtend als woensdagavond worden als optie genoemd als tijdstip van de eerste marathon.

Om een marathonwedstrijd te mogen organiseren moet het ijs minimaal drie centimeter dik zijn. Komende nachten wordt een temperatuur van gemiddeld acht graden onder nul verwacht. Ook overdag blijft het kwik vermoedelijk onder nul.

2017: na vier jaar werd in Noordlaren weer de eerste marathon op natuurijs verreden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl