NOS NieuwsAangepast

Deze schaatsers zakten door het ijs. Wat doe je als het jou overkomt?

In Nannewiid ging het vandaag al mis:

Schaatsers zakken door het ijs in Friesland

Gelukkig had dit schaatsongelukje een goede afloop. De jongen in bovenstaande video kon nog lachen nadat hij door het ijs was gezakt. "Even schaatsen hè en dus ook even ten onder", vertelt hij. "Het valt niet mee, het ijs was net even te dun."

En dat is precies waar schaatsbond KNSB vandaag voor waarschuwt: veel sloten en plassen zijn nog onveilig.

Priem mee en niet op sneeuw

Wie het niet kan laten en wil proberen te schaatsen op bevroren sloten en plassen, moet zich goed voorbereiden, schrijft de bond in tips op zijn website. Nooit alleen gaan en een ijspriem, touw en fluitje meenemen bijvoorbeeld. Daarmee kunnen schaatsers zichzelf, als het misgaat, uit een wak trekken en laten weten dat ze hulp nodig hebben.

Helder, zwart ijs is het beste. De bond adviseert om goed te letten op scheuren, omdat je daar in kunt blijven hangen en vallen. Aan kleurverandering en randen in het ijs is te zien dat het ijs daar anders kan zijn en is het dus oppassen geblazen. En nooit schaatsen op ijs waar sneeuw op ligt: dat is levensgevaarlijk. Sneeuw vertraagt de ijsgroei en zorgt ervoor dat je het ijs eronder minder goed of niet meer kan zien.

Hoe simpel het ook lijkt, er is altijd wel een factor waar je rekening mee moet houden.

Ramon Kuipers, KNSB

De schaatsbond houdt geen kaart bij met bevroren open water dat veilig genoeg is, omdat dat niet of niet goed gecontroleerd wordt. "Hoe simpel het ook lijkt, er is altijd wel een factor waar je rekening mee moet houden. Vandaag is de zon bijvoorbeeld hartstikke fel en wordt het ijs in snel tempo weer slechter."

Kuipers raadt dan ook aan om nog even geduld te hebben. "Als alles meezit, wordt het ijs dikker en kun je aan het eind van de week op veel meer plekken goed schaatsen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl