IJsmeester Henk Koops
NOS NieuwsAangepast

Schaatskoorts 'stijgt met het uur', is dat terecht?

"Het Siberische weer komt eraan, dus we gaan het meemaken", zegt de eigenaar van een schaatswinkel in Achterveld. Hij vertelt dat het vandaag "heel druk" was in zijn zaak. Want met het naderende koufront neemt, zoals altijd, de schaatskoorts in Nederland toe.

"Ja die stijgt met het uur", zegt een opgetogen klant in de winkel. "Mooi zonnig weer, het vriest: de ideale omstandigheden."

Ook ijsmeester Henk Koops in Baarn kan haast niet wachten. De waterpomp van de schaatsbaan staat open en er is al zes jaar niet meer op de baan geschaatst. Over een dag of zes moet het toch weer een keertje kunnen, hoopt ijsmeester Koops.

Nog niet veel ijs, maar volop schaatskoorts

Weerman Marco Verhoef heeft goed nieuws en slecht nieuws voor schaatsfanaten. Ja, het wordt volgende week beslist koud genoeg om onder water gezette sintelbanen op te gaan. Ook het ijs op bevroren sloten kan dinsdag of woensdag dik genoeg zijn.

"Misschien niet overal in het land, maar er zullen best plekken zijn waar sloten van een meter diep wel voldoende ijs hebben." Voor grote groepen schaatsers moet het ijs dan minimaal acht centimeter dik zijn, benadrukt Verhoef.

Op plassen, meren of grote vijvers is het nog maar de vraag of ingevette schaatsen wel in actie zullen komen. "Die zijn veel dieper en daardoor duurt het een stuk langer voordat het ijs echt betrouwbaar is."

Op de landelijke tiendaagse weersverwachting is te zien dat het tot en met komend weekend overdag blijft dooien. Vanaf de nacht op maandag duikt de temperatuur ook overdag tot tegen het vriespunt aan. De dagen erop zijn 's nachts uitschieters mogelijk tot -11.

Wordt het volgende week dus schaatsen op meren of plassen? "Ik zeg niet dat het niet gaat gebeuren, maar er is veel onzekerheid over", zegt Verhoef. Het zou volgens hem eind volgende week ook juist weer iets warmer kunnen worden.

'Paracetamolletje'

Verhoef noemt zichzelf daarom gekscherend "het paracetamolletje" tegen de schaatskoorts. Het is namelijk nog te vroeg om met zekerheid te zeggen of er grootschalige ijspret aan zit te komen.

De mensen in de schaatswinkel hopen natuurlijk van wel. "Zo snel als gemeld wordt 'het gaat écht vriezen', dan heb je toch hoop dat de plassen dichtgaan en dat je weer eens op het echte ijs mag", zegt een klant.

Het wordt nog even afwachten of die wens komende week in vervulling gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl