Deze man en kind zouden slachtoffers zijn van een gifgasaanval in Oost-Ghouta AFP

In de Syrische rebellenenclave Oost-Ghouta wordt nog steeds gevochten. "Dat maakt het voor ons onmogelijk om iets te doen", zegt een woordvoerder van de VN.

Om 08.00 uur Nederlandse tijd zou een gevechtspauze ingaan om burgers de kans te geven het gebied te verlaten. Even leek het of de gevechten afnamen, maar tegen 11.00 uur meldde het Russische persbureau Tass dat rebellen de vluchtroute met mortiergranaten onder vuur namen. Burgers konden daardoor niet vertrekken.

Rebellen spraken tegen dat zij de vluchtroute beschoten en burgers wilden tegenhouden. "We houden niemand tegen en laten burgers zelf beslissen", zei een woordvoerder van een van de rebellengroepen die in Oost-Ghouta actief zijn.

Volgens de Rode Halve Maan is er een lijst met meer dan duizend zieken en gewonden die geëvacueerd moeten worden.

Straat beeld in Douma, een plaats in het rebellengebied Reuters

Oost-Ghouta wordt al ruim een week gebombardeerd door het Syrische leger, zijn Iraanse bondgenoten en volgens de rebellen ook door Russische vliegtuigen. De beelden die de buitenwereld bereikten, tonen een hel op aarde.

De VN-Veiligheidsraad nam zaterdag een resolutie aan waarin een bestand van dertig dagen werd geëist, om burgers de kans te geven te vertrekken en konvooien met noodhulp het gebied in te laten gaan. De resolutie had geen effect.

Gisteren gaf de Russische president Poetin opdracht om met ingang van vandaag elke dag een vijf uur durende gevechtspauze in te lassen, om burgers de kans te geven het geweld te ontlopen. Over het toelaten van noodhulp werd niets gezegd.

STER reclame