Een gewonde man wordt verzorgd in een ziekenhuis
NOS NieuwsAangepast

VN-Veiligheidsraad stemt voor wapenstilstand Oost-Ghouta

De VN-Veiligheidsraad heeft unaniem gestemd voor een staakt-het-vuren van zeker dertig dagen in de Syrische rebellenenclave Oost-Ghouta. De wapenstilstand moet hulpverleners de kans geven zieken en gewonden te evacueren en de bevolking noodhulp te brengen.

De Veiligheidsraad eist een wapenstilstand, maar er zijn geen drukmiddelen om de strijdende partijen tot een bestand te dwingen. Militaire operaties tegen terroristische groepen als Islamitische Staat, al-Qaeda en al-Nusra vallen niet onder het staakt-het-vuren.

Onduidelijkheid

Het is nog niet duidelijk wanneer de wapenstilstand moet ingaan. De VS wil dat er meteen een einde komt aan de gevechten, maar volgens Rusland kan dat niet. De Russische VN-gezant zegt dat de strijdende partijen daarover eerst afspraken moeten maken.

Wel zullen president Macron van Frankrijk en de Duitse bondskanselier Merkel zondag met president Poetin over Syrië bellen, heeft het Elysée bekendgemaakt. De drie leiders willen kijken naar mogelijkheden om het bestand zo snel mogelijk van kracht te laten worden.

De stemming in de raad stond oorspronkelijk gepland voor vrijdag, maar werd meerdere keren uitgesteld omdat er nog werd onderhandeld over de resolutie.

Rusland wilde eerst niet akkoord gaan, maar deed dat toch. Op het moment van de stemming werd Oost-Ghouta nog gebombardeerd. Het is de zevende dag van luchtaanvallen op de enclave.

'Mijn zus zei dat ze met een oog niets meer kon zien'

Bij bombardementen kwamen zaterdag weer 29 mensen om. Daarmee stijgt het totale dodental van deze week tot boven de 500, zegt het Syrische Observatorium voor Mensenrechten.

Beelden die de buitenwereld bereiken, laten het leed van de bevolking zien. Op straat staat een bestelauto met lijken in achterbak, in een ziekenhuis kijken gewond geraakte kinderen verdwaasd voor zich uit.

"Er is een wrede campagne gaande om Ghouta te verwoesten", zegt een arts. "Ze gebruiken vliegtuigen, raketten en bomvaten." Een vrouw die een zwaargewonde zoon binnenbrengt, krijgt te horen dat de artsen niets voor hem kunnen doen. Overal is geschreeuw en gehuil van kinderen te horen.

Wie vecht tegen wie in het Syrië van vandaag?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl