Kinderen vullen containers met water in Arbin, Oost-Ghouta
NOS NieuwsAangepast

Poetin beveelt dagelijkse gevechtspauze in strijd om Oost-Ghouta

De Russische president Poetin heeft dagelijkse gevechtspauzes bevolen in de strijd om de Syrische rebellenenclave Oost-Ghouta. Met ingang van morgen moeten burgers elke dag tussen 9.00 en 14.00 uur de kans krijgen om zich buiten de enclave in veiligheid te brengen.

"Het doel is om het aantal slachtoffers onder de burgerbevolking zo veel mogelijk terug te dringen", zei de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe, die het besluit van Poetin bekendmaakte. Rusland wil ook helpen bij het opzetten van de evacuatieroute.

De afgelopen twee dagen zijn minstens dertig mensen omgekomen bij gevechten, aldus een woordvoerder van de Verenigde Naties. Onder hen zijn ook vrouwen en kinderen. De VN zegt klaar te staan evacuaties uit te voeren en konvooien het gebied in te sturen met noodhulp.

Maar over het toelaten van dit soort konvooien is door Poetin niets gezegd. Het gebied afsluiten van voedsel en medische zorg lijkt een bewuste strategie. Als hulptransporten het gebied binnengaan, worden Assads tegenstanders ook gevoed.

VN-resolutie

Het bevel van Poetin is een afgezwakte versie van een resolutie van de VN-Veiligheidsraad. Daarin werd van alle partijen die bij de strijd in Syrië betrokken zijn, geëist dat ze in het hele land een staakt-het-vuren dan dertig dagen in acht nemen. Burgers en gewonden zouden het gebied dan kunnen verlaten, voedsel en medische hulpmiddelen zouden naar binnen kunnen. Operaties tegen aan al-Qaida en Islamitische Staat gelieerde groepen mogen doorgaan.

Tot vandaag had de resolutie geen effect, de bombardementen gingen door. Volgens medewerkers van ziekenhuizen in de streek zou er ook een gifgasaanval zijn geweest.

Gifgas Ghouta

Of het 'het bevel' van Poetin gaat werken, moeten we afwachten", zei correspondent David-Jan Godfroid op NPO Radio 1. Rusland is de belangrijkste bondgenoot van Syrië. "Maar Poetin kan de Syrische strijdkrachten geen bevelen geven. Dat moet president Assad doen. De vraag is of Assad naar Poetin luistert."

Oost-Ghouta ligt ten oosten van Damascus. Het gebied is al een paar jaar in handen van rebellengroepen die van daaruit Damascus onder vuur nemen. Sinds vorige week zondag wordt het door het Syrische leger en zijn Iraanse bondgenoten onder vuur genomen. Zo'n 400.000 mensen kunnen geen kant meer op. In een week tijd kwamen meer dan 500 mensen bij om.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl