Schaatsers op het ijs in Eemland
NOS NieuwsAangepast

Gerrit Hiemstra klaar met nieuws over Siberische Beer: 'trek een trui aan'​

De afgelopen dagen was het overal te lezen: de 'Siberische Beer' komt eraan. Die zou winters weer en ijzige wind met zich meebrengen. Maar volgens weerman Gerrit Hiemstra hoeven we niet te rekenen op Russische weersomstandigheden. Het wordt koud, maar niet extreem koud, zegt hij.

De temperaturen liggen de komende dagen waarschijnlijk net onder het vriespunt. 's Nachts is het kouder en kan de temperatuur op sommige plekken dalen tot -10 graden. Daarmee is het winters, maar niet 'Siberisch koud', zegt Hiemstra. "In Siberië liggen de temperaturen overdag rond de -20. Hier daalt het kwik waarschijnlijk tot -3 graden."

Door de wind kan het wel een stuk kouder aanvoelen. Maar het is verwarrend om in voorspellingen ook de gevoelstemperatuur mee te nemen, vindt de weerman. "Daardoor kan een verkeerd beeld van de werkelijkheid ontstaan. Veel mensen weten zelf wel: als het waait is het buiten kouder."

Even wennen voor jongeren

Met name de oudere generaties zullen niet schrikken van de winterse kou die de komende dagen het land intrekt, denkt Hiemstra. Voor jongeren kunnen de ijzige temperaturen wel even wennen zijn.

Het is inmiddels namelijk alweer een paar jaar geleden dat het dagenlang koud was. De laatste keer dat in Nederland sprake was van een koudegolf - de tegenhanger van een hittegolf - was in 2012. Bij een koudegolf blijft de temperatuur vijf dagen achtereen overdag onder de nul en is het op minimaal drie van de vijf dagen kouder dan -10 graden.

De 'Siberische Beer' is een zegswijze die door weerhobbyisten wordt gebruikt om aan te geven dat er koude vrieslucht uit het oosten komt.

Weerman Gerrit Hiemstra

Nu is het nog te vroeg om te speculeren over een nieuwe koudegolf, zegt Hiemstra. De komende week wordt 's nachts matige vorst verwacht en zulke omstandigheden zijn niet uitzonderlijk. In Nederland zijn er jaarlijks gemiddeld drie tot achttien nachten met matige vorst.

De verhalen over Russische kou en de 'Siberische Beer' zijn uit zijn verband getrokken, vertelt de weerman. "De Siberische Beer is een zegswijze die weerhobbyisten onderling gebruiken om aan te geven dat er koude vrieslucht uit het oosten komt. Het is geen aankondiging van extreme kou."

Het winterse weer houdt bovendien maar een paar dagen aan. In de loop van de vrijdag gaat het sneeuwen en daarna gaan de temperaturen weer omhoog. Maar mocht je het tot die tijd buiten toch Siberisch vinden, dan heeft Hiemstra nog een goede tip: "Een warme trui lost het probleem wel op."

  • Camjomedia
  • Camjomedia
  • Camjomedia
  • Camjomedia

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl