NOS NieuwsAangepast

Deze week winterkou verwacht, wat kun je doen?

De komende dagen kunnen we echte winterkou verwachten. Tot en met vrijdag liggen de temperaturen net onder het vriespunt. Aan het einde van de week kan het kwik 's nachts op sommige plekken dalen tot -10 graden.

Overdag is het net iets onder nul, maar net als de afgelopen dagen kan het buiten door de wind wel een stuk kouder aanvoelen. Dat was vanochtend ook al zo: het was 3 tot 5 graden onder nul, maar het voelde een stuk frisser aan.

Maar de kou 'Siberisch' noemen, gaat weerman Gerrit Hiemstra iets te ver. Het zal de komende week vooral licht tot matig vriezen, met temperaturen tussen de 0 en -10 graden. Dat is niet uitzonderlijk. In Nederland zijn jaarlijks gemiddeld drie tot achttien nachten met matige vorst.

De komende week zal het ijs verder aangroeien. Op bijvoorbeeld ondergelopen land en ondiepe sloten die afgeschermd zijn van de wind, kan een mooie laag ijs ontstaan en misschien ook geschaatst worden.

Weerman Gerrit Hiemstra nam gisteren alvast een kijkje bij ijsclub De Loosdrechtse Plassen:

IJsmeester: 'Vorst, geen wind en een beetje sneeuw, dat hebben we nodig'

Het winterse weer houdt waarschijnlijk maar een paar dagen aan. In de loop van vrijdag kan het gaan sneeuwen, daarna worden weer hogere temperaturen verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl