De Nederlandse achtervolgingsploeg heeft brons veroverd op de ploegenachtervolging. Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Patrick Roest hadden weinig moeite met Nieuw-Zeeland.

Al vroeg in de race pakte het Nederlandse trio een grote voorsprong die niet meer werd afgestaan in het verloop van de race. De mannen waren 5,14 eerder over de streep dan de Nieuw-Zeelanders.

De Nederlandse hoop op prolongatie van de olympsiche titel van 2014 vervloog in de halve finales, daarin bleek Noorwegen te sterk. Jan Blokhuijsen kampte met materiaalpech, de veer van zijn schaats brak al bij de start af.

Goud voor Noorwegen

Noorwegen veroverde even later de olympische titel. Håvard Bøkko, Sverre Lunde Perdersen en Simen Spieler Nilsen vochten een spannende strijd uit met Zuid-Korea.

Voor Bøkko is het zijn eerste gouden olympische medaille. Bøkko heeft veel zilveren en bronzen plakken in zijn prijzenkast, vaak moest hij zijn meerdere erkennen in Sven Kramer. In Vancouver (2010) pakte hij al het brons op de 1.500 meter. In 2011 werd hij op die afstand wereldkampioen.

Sven Kramer, Patrick Roest en Jan Blokhuijsen gaven in de halve finale 1,39 toe op de Noren, die met 3.37,08 de tweede tijd ooit reden.

De Nederlandse ploeg was slecht weg en reed eigenlijk de hele race achter de feiten aan. Achteraf bleek dat de veer van de schaats van Jan Blokhuijsen bij de start was afgebroken, dat hinderde hem vooral op het rechte eind.

Kramer kan verschil niet wegwerken

Toen Kramer de koppositie overnam bij Nederland liep het verschil rap terug van zeven tiende naar slechts zes honderdste, maar in de slotfase liep de Noorse voorsprong weer op.

Bij geen enkele doorkomst waren de Nederlanders sneller dan Håvard Bøkko, Sverre Lunde Pedersen en Simen Spieler Nilsen. In de slotfase ging Patrick Roest nog bijna onderuit, waardoor de achterstand nog groter werd.

De uitslag van de ploegenachtervolging

STER reclame