Bankpresident Ilmars Rimsevics van de Letse nationale bank
NOS Nieuws

Letse centralebankpresident weigert op te stappen

De president van de centrale bank van Letland weigert op te stappen, ook al is hij daartoe opgeroepen door zowel de Letse president als de premier en de minister van Financiën. Ilmar Rimsevics werd zaterdag aangehouden op verdenking van corruptie. Hij is dit weekend urenlang verhoord en maandag weer vrijgelaten.

"Ik heb besloten om niet af te treden, omdat ik niet schuldig ben", zegt hij. Volgens persbureau AP heeft Grigori Goeselnikov, de topman van de commerciële bank Norvik, verklaard dat Rimsevics sinds 2015 om smeergeld heeft gevraagd. Volgens Goeselnikov wilde Rimsevics ook dat de Norvik-bank 100 miljoen dollar aan zwart geld uit Rusland zou witwassen.

Onafhankelijk

"Mijn terugtreden zou betekenen dat een man als Goeselnikov zou winnen", zegt Rimsevics in reactie op die beschuldigingen. De Letse regering wil dus dat Rimsevics opstapt, in ieder geval zolang het onderzoek naar hem gaande is. Maar omdat de Letse centrale bank onafhankelijk is kan hij niet worden afgezet.

Letland maakt deel uit van de eurozone, maar ook de Europese Centrale Bank (ECB) kan de Letse bankpresident niet ontslaan. Rimsevics is ook lid van de raad van bestuur van de ECB, net als alle andere centralebankpresidenten van de eurolanden. Door een veroordeling zou hij wel zijn baan kunnen verliezen.

In de Letse bankensector komen de laatste jaren regelmatig corruptie- en witwaszaken aan het licht. Zwart geld uit Rusland wordt vaak witgewassen via Letse banken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl