Shorttrackbrons bezorgt Ter Mors unieke combinatie

Aangepast
Jorien ter Mors AFP

Jorien ter Mors heeft met haar bronzen medaille op de aflossing een unieke prestatie neergezet. Ter Mors is de eerste vrouw die erin slaagt op dezelfde Winterspelen medailles te veroveren in twee verschillende takken van sport.

Ter Mors pakte vorige week al de gouden medaille op de 1.000 meter bij het langebaanschaatsen. Vandaag voegde ze daar het brons op de relay bij het shorttrack aan toe. Het was bovendien het laatste officiële optreden van de 28-jarige Ter Mors op de shorttrackbaan. Na deze winter legt ze zich nog uitsluitend toe op het langebaanschaatsen.

In het verleden zijn meerdere mannen er al in geslaagd medailles te pakken in verschillende sporten op de Winterspelen. Ook op de Zomerspelen is de combinatie al vaker neergezet, onder meer door Johnny Weissmuller (waterpolo en zwemmen, 1924). Weismuller maakte na dat succes carrière als Tarzan in de film.

De enige andere Nederlandse sporter met medailles in twee verschillende sporten op één editie van de Olympische Spelen (zomer en winter) is Leontien van Moorsel. De wielrenster pakte op de Spelen van 2000 en 2004 medailles op de weg en op de baan.

Bekijk hier nog eens de gouden race op de langebaan van Jorien ter Mors. Ze wint de 1.000 meter in een olympisch record.

STER Reclame