Goede cijfers voor Air France-KLM.
NOS NieuwsAangepast

Meer passagiers voor Air France-KLM dankzij florerende economie

Air France-KLM heeft een goed jaar achter de rug. Geholpen door de florerende economie en de nog altijd relatief lage olieprijs boekte de luchtvaartmaatschappij een omzet van 25,8 miljard euro, 4 procent meer dan in 2016.

Er werden afgelopen jaar bijna 99 miljoen passagiers vervoerd, een plus van 5,6 procent. KLM-prijsvechter Transavia deed het nog veel beter met een groei van ruim 11 procent tot 14,7 miljoen passagiers.

De operationele winst nam voor de hele groep met ruim 60 procent toe tot 1,5 miljard euro. Van dat bedrag nam KLM het grootste deel voor haar rekening: 900 miljoen euro.

Netto kwam Air France-KLM uit op een verlies van 274 miljoen euro. Dat komt door een eenmalig 'papieren' verlies als gevolg van maatregelen om de pensioenrisico's voor KLM flink te verkleinen. Zonder die eenmalige last zou de nettowinst met bijna de helft zijn gestegen tot 1,2 miljard euro.

Gunstige vooruitzichten

De vooruitzichten voor het eerste kwartaal van 2018 zijn gunstig. Air France-KLM rekent op een verdere stijging van de ticketprijs, hoewel daar in januari een beetje de klad in leek te zijn gekomen. De boekingen voor het voorjaar liggen volgens het bedrijf voor ten opzichte van vorig jaar.

Er wordt dit jaar ook fors geïnvesteerd in vernieuwing van de vloot en digitalisering. KLM neemt daarvan een miljard euro voor haar rekening.

Stakingen

Donkere wolken zijn er ook. Zo willen de piloten van Air France een forse loonsverhoging en dreigen ze met acties. En de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers dreigt komende week in de krokusvakantie met een staking bij Transavia.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl