Protest tegen schaliegaswinning in 2013
NOS NieuwsAangepast

Wiebes: schaliegas geen optie meer voor Nederland

Er zal in Nederland niet naar schaliegas worden geboord, heeft minister Wiebes vanmiddag in de Tweede Kamer toegezegd. "Schaliegas is geen optie meer voor Nederland."

Oud-minister Kamp besloot in 2015 al dat er tot eind 2017 niet naar schaliegas geboord zou worden. Tot 2020 mocht er ook niet naar schaliegas worden gezocht voor commerciële exploitatie.

Wiebes zorgt nu dat er geen vergunningen meer afgegeven worden om op zoek te gaan naar schaliegas. Hiermee zijn de boringen van de baan.

'Mijlpaal'

De regeringspartijen CDA en ChristenUnie zijn blij met de toezegging. "Mijlpaal", zegt ChristenUnie-Kamerlid Dik. "Blij mee", voegt Mulder van het CDA daaraan toe.

GroenLinks-Kamerlid Van Tongeren zegt dat er zeven jaar is gestreden voor het schrappen van schaliegasboringen en dat de strijd nu eindelijk is gewonnen.

De winning van schaliegas - dat diep onder de grond in steenlagen ligt opgesloten - is omstreden, vanwege de mogelijke gevaren voor de bodem en het grondwater.

Een woordvoerder van milieuorganisatie Milieudefensie zegt in een reactie heel blij te zijn met de toezegging van Wiebes. "Dat schept helderheid voor alle gebieden waar de schaliegas-schaduw overheen hing, en het geeft ruimte voor het slaan van putten voor aardwarmte en dus voor een duurzame toekomst voor Nederland."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl