Joost Bosman aan het woord (links), rechts in beeld een van de presentatoren van de talkshow
NOS NieuwsAangepast

Russen grillen 'liegende Zijlstra' in talkshow, Nederlandse gast afgekapt

  • Tomas Riemens

    redacteur Online

  • Tomas Riemens

    redacteur Online

In de Russische talkshow Ontmoetingsplaats staan ze er uitgebreid bij stil: het aftreden van de Nederlandse minister Halbe Zijlstra. "Hoe heeft hij zo lang kunnen liegen?", vragen de presentatoren zich af. Als een van de gasten, de Nederlandse journalist Joost Bosman, uitleg geeft, wordt hij uitgejoeld en in de rede gevallen.

De meeste Russische media beperkten zich deze week tot een feitelijk verslag van de gebeurtenissen in Nederland. Maar in sommige talkshows op televisie worden Zijlstra en de Nederlandse politiek belachelijk gemaakt. De deskundigen in Ontmoetingsplaats noemen het een schande dat de oud-minister zo lang heeft kunnen liegen over een ontmoeting met president Poetin.

Bosman is als Rusland-correspondent voor het Financieele Dagblad en het Algemeen Dagblad uitgenodigd om in de talkshow uitleg te geven over de affaire. Als hij het woord krijgt, zegt hij dat de rel rond Zijlstra laat zien hoe goed de Nederlandse democratie werkt. Het publiek in de studio joelt en voordat hij zijn verhaal kan afmaken, wordt hij afgekapt door een van de presentatoren

'Waar liegen ze in Nederland nog meer over?'

Dat laatste is eigenlijk bij iedere uitzending van Ontmoetingsplaats het geval, vertelt Bosman. Tijdens de talkshow van televisiezender NTV schreeuwt iedereen door elkaar. "De zender is op de hand van het Kremlin en er wordt vooral ingehakt op tegenstanders. Je hebt ongeveer 12 seconden om wat te vertellen, dus je moet alle vragen negeren en zeggen wat je van tevoren hebt bedacht."

Na de Nederlandse journalist krijgt een van de Russische experts het woord. "Een volwassen democratie?", reageert de professor van een bekend diplomateninstituut in Rusland. "Laat me niet lachen. De Nederlandse politiek is een speeltuin!" Hij zegt dat premier Rutte wat hem betreft ook moet aftreden en krijgt applaus van het publiek.

Je wordt toch afgeschilderd als die buitenlander die in slecht Russisch een lullig antwoord geeft.

Joost Bosman

Bosman komt de rest van de uitzending niet meer aan het woord. "Ik vraag me ook weleens af of ik nog naar dit soort talkshows moet gaan", zegt hij desgevraagd. "Je wordt toch afgeschilderd als die buitenlander die in slecht Russisch een lullig antwoord geeft."

Toch ziet hij het als morele verplichting om zich te laten horen in Russische media. "Als correspondent ben ik kritisch op de pers in Rusland, omdat die niet onafhankelijk zou zijn. In dit soort programma's krijg ik de kans wat terug te zeggen en mijn punt te maken. Dan probeer ik er ook met gestrekt been in te gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl