De Russische president Poetin
NOS NieuwsAangepast

Russische krant, spottend: 'Vladimir Poetin ontslaat Nederlandse minister'

  • David Jan Godfroid

    correspondent Rusland

  • David Jan Godfroid

    correspondent Rusland

Nee, Rusland staat niet op z'n kop vanwege het aftreden van Halbe Zijlstra. En minister Lavrov van Buitenlandse Zaken zal geen seconde minder slapen omdat hij vandaag niet met zijn Nederlandse collega aan tafel zit, zoals de bedoeling was. Rusland leeft gewoon door.

Behalve over Zijlstra ging het de afgelopen dagen in Nederland ook veel over Rusland. Verkeerd geïnterpreteerde of verkeerd uitgelegde uitlatingen van president Poetin over een Groot Rusland vormden immers de kern van Zijlstra's leugen.

Andersom geldt dat dus niet. De meeste Russische media beperken zich tot een min of meer feitelijk verslag van de gebeurtenissen in Nederland. De zakenkrant Kommersant zet vanochtend wel een pakkende kop boven een bericht: "Vladimir Poetin ontslaat Nederlandse minister."

'Je weet het nooit met de Russen'

De enige krant die zich waagt aan een enigszins substantiële analyse is Moskovsky Komsomolets, over het algemeen pro-Kremlin. Ook dat verhaal begint met een knipoog. "Uiteindelijk werd Vladimir Poetin dus niet op heterdaad betrapt, opscheppend hoe hij de wereld zou veroveren", luidt de eerste zin.

Daarna richt de schrijver zich cynisch op het geplande bezoek van Zijlstra aan Moskou. "Vóór zijn bezoek aan Moskou knapte er iets in zijn hersens. Je weet het nooit met die Russen. Wat nu als ze me met een zak over mijn hoofd in de kelder van diezelfde datsja van Poetin gooien? En hij bekende alles."

Ze gaan ermee door een buitenlandse politiek na te streven die niet is gebaseerd op werkelijk begrip van de situatie, maar op valse aannames.

Commentaar in de krant Moskovsky Komsomolets

Aan het eind van het artikel is de luim verdwenen. "Meneer Zijlstra wordt vervangen. Hij wordt, verdiend, belachelijk gemaakt. Hij is zijn positie kwijt en zal in de toekomst mogelijk wat voorzichtiger zijn. Maar dat kun je helaas niet zeggen van de elite van de buitenlandse politiek in z'n geheel."

"Ze gaan ermee door een buitenlandse politiek na te streven die niet is gebaseerd op werkelijk begrip van de situatie, maar op valse aannames. En dat is écht angstaanjagend. Dat is angstaanjagend omdat je gedoemd bent om monsterlijke fouten te maken als je je politiek baseert op stereotypen."

Nederland op zijn nummer zetten

De toon van de analyse sluit naadloos aan op een verklaring van de Russische ambassade in Den Haag. Rusland kiest de aanval, maakt van de gelegenheid gebruik om Nederland op z'n nummer te zetten. De strekking is dat Nederland zich bezondigt aan anti-Russische propaganda; niet alleen Zijlstra, maar ook de Nederlandse politiek in zijn algemeenheid en de media doen daar volgens de Russen van harte aan mee.

De toon van die verklaringen staat model voor de slechte relatie tussen Nederland en Rusland. Daar zal ook onder de opvolger van Zijlstra niet snel verandering in komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl