Topvrouw Penny Lawrence
NOS NieuwsAangepast

Oxfam-topvrouw Groot-Brittannië vertrekt om Haïti-schandaal

De plaatsvervangend directeur van de Britse tak van hulporganisatie Oxfam is opgestapt vanwege het prostitutieschandaal in Haïti.

Penny Lawrence was destijds verantwoordelijk voor de missies, ook die naar Haïti in 2010 na de zware aardbeving daar. "Ik schaam me dat dit is gebeurd en neem de volle verantwoordelijkheid", zei ze tegen Britse media.

De Britse minister voor Ontwikkelingssamenwerking Mordaunt heeft haar waardering uitgesproken voor het besluit van Lawrence.

Signalen

Oxfam kwam vrijdag in opspraak door het uitlekken van een intern rapport naar de krant The Times. Daaruit bleek dat Oxfam-medewerkers in 2010 in Haïti prostituees hebben ingehuurd voor seksfeesten. Sommige prostituees waren mogelijk minderjarig.

Uit de woorden van Lawrence valt op te maken dat er voor de uitzending naar Haïti al verontrustende signalen waren binnengekomen over de missieleider, de Belg Roland van Hauwermeiren. Hij en enkele van zijn medewerkers zouden tijdens een missie in Tsjaad in 2006 ook prostituees hebben ingehuurd.

Geen aangifte

Van Hauwermeiren en enkele van zijn medewerkers stapten in 2011 al op. Oxfam deed geen aangifte tegen hen. De Haïtiaanse ambassadeur in Londen zei tegen The Guardian dat zijn regering geschokt en ontzet is dat Oxfam zijn medewerkers uit Haïti liet vertrekken, zonder de autoriteiten op de hoogte te brengen.

"Mogelijk hebben we met een groep pedoseksuelen te maken", zegt hij. "Prostitutie is illegaal en we denken dat er minderjarigen bij waren."

Oxfam-topman Goldring zei tegen de krant dat er geen aangifte is gedaan om de prostituees niet in gevaar te brengen.

Oxfam-directeur Goldring en -commissaris Thomson na het gesprek met de minister

In een reactie op het schandaal dreigde de Britse regering subsidie in te trekken van organisaties die zich in het buitenland misdragen. Oxfam krijgt 35 miljoen euro per jaar van de regering.

In een gesprek met minister Mordaunt bood de Oxfam-top vanmiddag zijn excuses aan voor het wangedrag en de manier waarop de organisatie dat heeft afgehandeld.

Het lijkt erop dat daarmee de subsidie is gered. "Ik heb ze gezegd dat ze nu het morele leiderschap moeten tonen dat nodig is om dit schandaal te boven te komen en dat ze hun beloften moeten nakomen", zei Mordaunt.

Doofpot

Veel Britten hebben het vermoeden dat Oxfam geprobeerd heeft het bewuste rapport in de doofpot te stoppen. Zonder journalisten was dit verhaal waarschijnlijk nooit naar buiten gekomen, zeggen sommige politici. Maar Oxfam ontkent dat er sprake is van een doofpot.

De Nederlandse tak, Oxfam Novib, was niet betrokken bij de hulpverlening in Haïti. Toch was het nieuws van vrijdag voor ruim 700 Nederlandse donateurs reden om geen geld meer te geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl