EPA

De Oekraïense oppositieleider Michail Saakasjvili is door Oekraïne het land uitgezet. Hij landde aan het eind van de middag in Polen.

Eerder op de dag stond op de Facebook-pagina van Saakasjvili dat hij was gekidnapt door gemaskerde mannen, vermoedelijk van een speciale eenheid van de grenspolitie.

Drie dagen geleden sprak Saakasjvili al over een poging om hem te kidnappen. Op de Facebook-pagina van Saakasjvili zijn beelden gezet, vermoedelijk van het moment waarop Saakasjvili wordt meegenomen. Op de beelden zijn mannen in camouflagekleding te zien; Saakasjvili zelf is niet te onderscheiden.

Beelden op de Facebookpagina van Saakasjvili

Saakasjvili is geboren in Georgië en was daar negen jaar president, tot 2013. Later vertrok hij naar Oekraïne, om daar gouverneur te worden van de regio Odessa. Hij was aanvankelijk een bondgenoot van president Porosjenko, maar inmiddels zijn het rivalen. Saakasjvili beschuldigt de regering van grootschalige corruptie. Sinds november 2016 is hij geen gouverneur meer.

Saakasjvili is stateloos. Om gouverneur te worden in Oekraïne leverde hij zijn Georgische paspoort in. Hij kreeg toen een Oekraïens paspoort maar dat is hem afgenomen. In september probeerde hij na een reis naar het buitenland via Polen weer terug te gaan naar Oekraïne, maar zijn trein werd tegengehouden bij de grens. Hij slaagde er daarna alsnog in om te voet de grens over te steken.

De Oekraïense grenswacht zegt nu dat Saakasjvili illegaal in het land is en dat hij volgens het internationaal recht is teruggestuurd naar het land waar hij vandaan komt.

Uitlevering

Saakasjvili wordt ook in zijn geboorteland gezocht. Dat heeft gevraagd om zijn uitlevering na een veroordeling bij verstek wegens corruptie. Een rechtbank in Kiev wees vorige week een bezwaar tegen uitlevering af.

Begin december gingen beelden van pogingen om Saakasjvili in Oekraïne op te pakken de hele wereld over. Aanhangers van hem slaagden erin om te voorkomen dat hij werd opgepakt. Dat gebeurde enkele dagen later alsnog.

STER reclame