1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
EPA
NOS Nieuws

Saakasjvili bij verstek veroordeeld wegens machtsmisbruik

De voormalige president van Georgië, Michail Saakasjvili, is bij verstek veroordeeld tot drie jaar cel voor machtsmisbruik in zijn tijd als president. Volgens de Georgische rechter heeft hij vier agenten zonder tussenkomst van een bevoegde commissie gratie verleend. Zij waren veroordeeld voor de moord op een bankier.

Saakasjvili was tussen 2004 en 2013 president van het land. Zijn beslissing om daarna het Oekraïense staatsburgerschap aan te nemen om gouverneur van Odessa te worden, kostte hem zijn Georgische nationaliteit. Nadat hij daar in 2016 was opgestapt, naar eigen zeggen omdat hij vond dat president Porosjenko te weinig deed tegen corruptie, verloor hij ook zijn Oekraïense nationaliteit. Hij is nu statenloos.

Na een periode in het buitenland keerde Saakasjvili vorig jaar terug naar Oekraïne, waar hij sindsdien actie voert tegen de regering van Porosjenko. Het land weigert hem een vluchtelingenstatus te geven, waardoor hij nu uitgeleverd dreigt te worden aan Tblisi.

Naar Nederland

Zelf zegt Saakasjvili dat hij in zijn recht stond toen hij de agenten gratie verleende. Hij spreekt van een vonnis dat "volstrekt onwettig is en indruist tegen alle internationale en nationale regelgeving en het gezonde verstand". Volgens hem is het Georgische proces tegen hem politiek gemotiveerd.

Vorige maand heeft Saakasjvili een verzoek ingediend om naar Nederland te komen. Volgens het ministerie van Justitie kan hij dat op basis van gezinshereniging doen. Hij is getrouwd met de Nederlandse Sandra Roelofs, met wie hij twee zoons heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl