Een verwoeste bus in Rakhine
NOS Nieuws

Myanmar vervolgt 10 militairen en agenten voor moord op moslims

Myanmar vervolgt een groep militairen en politieagenten voor de moord op tien Rohingya-moslims. Ze werden aangevallen met machetes of doodgeschoten.

Het gaat om zeven militairen en drie politieagenten. Ook zes burgers worden vervolgd. Volgens een verklaring van het leger van 10 januari behoorden de gedode moslims tot een groep van 200 terroristen die in Inn Din, in de deelstaat Rakhine, veiligheidstroepen hadden aangevallen.

De lezing van het leger staat haaks op die van getuigen, met wie persbureau Reuters sprak. In Inn Din was volgens zowel boeddhisten als moslims geen sprake van een dergelijke aanval. Militairen zouden de tien Rohingya uit een groep van honderden vluchtelingen hebben geplukt, waarna ze zijn gedood.

Het klinkt vooral als een zwakke poging de rest van het geweld in Rakhine weg te moffelen.

Correspondent Michel Maas

Correspondent Michel Maas zegt dat Myanmar het met de vervolging van de tien wil doen voorkomen alsof de wet wordt gerespecteerd. "Het klinkt vooral als een zwakke poging de rest van het geweld in Rakhine weg te moffelen. Het feit dat niemand toegang krijgt tot Rakhine om daar ter plekke het geweld te onderzoeken, pleit niet in het voordeel van de militairen."

Reuters bracht afgelopen vrijdag een bericht over de moord op de tien, die zijn begraven in een massagraf. De autoriteiten ontkennen dat de timing van de vervolging daarmee samenhangt. Twee Myanmarese journalisten van Reuters die onderzoek deden naar de gebeurtenissen zijn op 12 december gearresteerd. Ze kunnen een lange gevangenisstraf krijgen omdat ze geheime documenten gebruikt zouden hebben.

Exodus

Het afgelopen half jaar zijn bijna 700.000 Rohingya naar buurland Bangladesh gevlucht. Die exodus volgde op een massale legeroperatie in de noordwestelijke deelstaat Rakhine, die weer een reactie was op een aanval van Rohingya-milities op het leger en de politie. De legeroperatie heeft geleid tot duizenden doden onder de moslim-bevolking. Dorpen zijn in brand gestoken en vrouwen en meisjes zijn stelselmatig verkracht. De Verenigde Naties concludeerden dat er sprake is van etnische zuivering.

"Het Myanmarese leger wijst alle berichten domweg van de hand", zegt Maas. "Het is of niet gebeurd, of het werk van moslimterroristen. Deze ene zaak is echter zo diep uitgespit dat ontkennen geen zin heeft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl