Reuters
NOS NieuwsAangepast

Myanmar tegen VN-Veiligheidsraad: niet het juiste moment voor bezoek

Myanmar heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties laten weten dat februari "niet het juiste moment is" voor een bezoek. Dat heeft de VN-ambassadeur Mansour Ayyad Al-Otaibi van Koeweit naar buiten gebracht.

De VN maken zich ernstig zorgen over de situatie in de provincie Rakhine. Het Myanmarese leger heeft onrust in de provincie met dusdanig veel geweld hebben neergeslagen, dat er volgens hoge diplomaten van de VN sprake is van een "etnische zuivering" van de moslimminderheid Rohingya. Zo'n 690.000 Rohingya zijn de afgelopen maanden van Myanmar gevlucht naar buurland Bangladesh.

"Ze hebben het verzoek niet afgewezen, maar ze zeggen dat het nu te onrustig is in de provincie Rakhine", aldus Al-Otaibi. De VN-ambassadeur was van plan deze maand een bezoek te organiseren tijdens het voorzitterschap van Koeweit van de VN-Veiligheidsraad. Volgens Al-Otaibi zou een bezoek in maart of april wel kunnen.

Slachtpartijen

Gisteren zei het Amerikaanse persbureau AP bewijs te hebben voor zeker vijf massagraven van Rohingya. Alle graven zouden liggen rond het dorp Gu Dar Pyin. De Myanmarese regering ontkent dat het leger etnische zuiveringen heeft uitgevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl