Rohingya willen pas terug naar Myanmar als het er veilig en vredig is
Rohingya-vluchtelingen die opgevangen worden in opvangkampen in Bangladesh willen pas terug naar Myanmar als ze de zekerheid hebben dat het daar weer veilig is. "Er moet eerst heel veel veranderen, willen de ruim 650.000 Rohingya terugkeren", zegt correspondent Michel Maas in het NOS Radio 1 Journaal. Hij is momenteel in Bangladesh.
De Rohingya willen alleen terug als er een toekomst voor ze is. "Dus niet dat ze opnieuw vervolgd zullen worden door militairen. En het liefste willen ze dat ze burgerrechten krijgen", zegt Maas. "Deze Rohingya worden in Myanmar nog steeds niet erkend als ingezetenen. Daardoor zijn ze illegaal in het land en kunnen ze worden vervolgd. Pas als ze echt burgerrechten hebben, voelen ze zich veilig genoeg om daar weer te gaan wonen."
Vluchtelingen beamen die woorden. "Ik ga niet terug naar Myanmar, dan ga ik nog liever dood", zegt een van hen tegen Maas. Een ander voegt toe: "Ik ga pas terug als het weer veilig en er vrede is. En als we staatsburgerschap, burgerrechten en gerechtigheid krijgen. Dan gaan we pas terug. Anders sterven we hier."
Broer en zus
Sommige Rohingya leven al meer dan twintig jaar in Bangladesh. Een 10-jarig jongetje vertelt dat hij al heel zijn leven in het kamp woont. "Mijn zus en ik zijn hier geboren. We zitten hier al heel erg lang."
Het kamp is alles wat hij kent. Hij heeft er zijn vriendjes en gaat er naar school. Myanmar kent hij alleen van foto's. "Daar hakken ze mensen dood met messen. Daarom zijn mijn ouders hier. En als we teruggaan, doen ze het met ons, maar ik wil daar niet heen."
Maas ziet hoe er nog steeds dagelijks Rohingya-vluchtelingen naar Bangladesh komen. "Ik sta nu bij een overgangskamp waar mensen verblijven die net zijn aangekomen", vertelt hij. "Die hebben hier zeven dagen gezeten en krijgen nu een vaste plek in het kamp."
Repatriëring
Eigenlijk was het de bedoeling dat de terugkeer van de vluchtelingen begin deze week zou beginnen, maar die is uitgesteld. Een nieuwe datum is niet bekend. "Bangladesh heeft toegegeven dat ze er helemaal nog niet klaar voor zijn om ze terug naar Myanmar te brengen."
Ook volgens internationale hulporganisaties is de tijd nog niet rijp voor de terugkeer naar Myanmar. "Die zeggen: je moet eerst veel betere afspraken maken voordat je deze mensen kunt terugsturen naar het land waar hun dorpen zijn verbrand, waar hun familie is vermoord", zegt Maas.
Volgens de correspondent wordt aan die verbeteringen gewerkt. "Maar de meeste mensen hier gaan ervan uit dat ze de komende tijd in kampen moeten doorbrengen."