De eerste nucleaire bom van de Sovjetunie in het onderzoekscentrum in Sarov
NOS NieuwsAangepast

Wetenschappers mijnen stiekem bitcoins met supercomputer in kerncentrale

De waarde van bitcoins is aan het kelderen. Toch valt er nog genoeg te halen bij de cryptomunt, dachten enkele Russische wetenschappers. Met de supercomputer van een afgelegen kerncentrale probeerden ze in het geheim bitcoins te genereren.

De computer waarmee de wetenschappers de cryptomunt probeerden te 'mijnen' staat in Sarov, West-Rusland. Het is een extreem afgesloten gebied, waar onder Jozef Stalin de eerste nucleaire bom van de Sovjetunie geproduceerd werd. De plaats werd destijds niet eens aangegeven op officiële kaarten van de Sovjetunie.

In het nucleaire onderzoekscentrum staat een van de sterkste computers van Rusland, met een capaciteit van 1 petaflop. Dat zijn 1000 miljard berekeningen per seconde. Met die computer probeerden de onderzoekers een grote waarde aan cryptomunten te 'mijnen'.

Computerkracht

Cryptomunten zoals bitcoin worden opgewekt door een netwerk van meerdere computers. Om een bitcoin te maken, is veel energie en computerkracht nodig. Mensen die computerkracht afdragen om een virtuele munt te genereren, krijgen daar als beloning cryptogeld voor terug.

Helaas voor de wetenschappers werd het cryptocomplot al snel opgemerkt. De supercomputer is normaal gesproken niet verbonden met het internet, om ongewenste indringing te voorkomen. Toen een wetenschapper probeerde verbinding te maken met een netwerk, kreeg de beveiliging van het centrum een seintje.

In een verklaring schrijft de kerncentrale dat er "een poging is geweest om onze computerfaciliteiten te gebruiken voor privédoeleinden." De wetenschappers zijn direct gearresteerd.

Volgens de BBC worden er op meerdere industriële terreinen in Rusland cryptomunten gemijnd. Eén zakenman kocht zelfs twee elektriciteitscentrales op om de virtuele munt op te wekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl