NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 9/2: Spelen beginnen in Pyeongchang en weer shutdown in VS

Goedemorgen! Vandaag starten de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea met een grootse openingsceremonie. En Rotterdam viert 50 jaar metro.

Het vriest licht tot matig. Later vanochtend gaat het van het westen uit licht sneeuwen. De temperatuur komt vandaag maar net iets boven nul.

Voor het hele land is code geel afgekondigd, omdat het glad kan worden door sneeuw. Bekijk hier het overzicht van de files en wegwerkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Olympische Winterspelen gaan van start in Pyeongchang. Er doen zo'n 3000 sporters uit 94 landen aan deze 23ste editie mee. Het Nederlandse team telt dit jaar in totaal 44 sporters. Het twee uur durende festijn is vanaf 11.50 uur live te zien op NPO 1, NOS.nl en in de app en wordt voorzien van commentaar door Jan Roelfs en Léon Haan.
  • De metro van Rotterdam bestaat vandaag precies vijftig jaar. Het was een kleine revolutie toen de eerste op 9 februari 1968 ging rijden: een vervoersmiddel dat in korte tijd veel mensen van A naar B kon brengen.
  • Zes boeddhisten staan in Vietnam voor de rechter. De aanhangers van de zogeheten Hoa Hao-beweging zouden een demonstratie op touw hebben gezet tegen de Vietnamese politie. Ze stellen dat agenten hardhandig hebbben opgetreden tegen hun geloofsgenoten.
  • En vanavond is in Amsterdam het eerste grote debat voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Ook landelijke kopstukken doen eraan mee, zoals Lodewijk Asscher, Alexander Pechtold, Jesse Klaver en Thierry Baudet.

Wat heb je gemist?

In de VS is opnieuw een shutdown ingegaan. De Senaat had tot middernacht lokale tijd (06.00 uur in Nederland) om akkoord te gaan met het voorstel voor de overheidsbegroting, maar het debat werd geschorst tot één minuut na middernacht. Een shutdown betekent dat veel overheidsinstellingen dichtgaan, omdat de federale overheid geen geld meer heeft te besteden.

Aanleiding voor de schorsing is het protest van de Republikeinse senator Rand Paul. Hij hield de stemming tegen, omdat het voorstel voor de begroting volgens hem zal leiden tot grote tekorten.

Anders nieuws uit de nacht:

Wat gebeurt er vandaag op de Olympische Winterspelen?

  • Net als gisteren wordt er ook al gesport in Pyeongchang. Het curlingtoernooi beleeft zijn tweede dag en de freestyle skiërs hebben een kwalificatieronde afgewerkt op het onderdeel Moguls.
  • Samen met chef de mission Jeroen Bijl komt de Nederlandse vlagdrager Jan Smeekens in de uitzending van Studio Sportwinter (20.30 uur) vertellen hoe zijn dag is geweest. In Pyeongchang Vandaag (18.00 uur) blikken we met Bart Veldkamp vooruit op zaterdag, als het schaatsen en shorttrack van start gaan.
Pyeongchang is helemaal klaar voor de Spelen

En dan nog dit:

50Plus lijkt een partij die zich alleen richt op ouderen. Toch zijn op de kieslijst van de partij ook jongeren te vinden. Lorenzo van der Weiden bijvoorbeeld: met zijn achttien jaar is hij de jongste aanwinst van 50Plus. Hij staat vijfde op de lijst in Breda.

Ook Hanneke Schuurman (20) hoopt in de gemeenteraad te komen voor 50Plus. Zij staat vierde in de gemeente Hardenberg en gaat nu al regelmatig de straat op om te flyeren.

Hanneke en Lorenzo vertellen in de video hieronder waarom ze voor de ouderenpartij kozen:

20-minners voor 50Plus

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl