VVD-premier Rutte en D66-minister Ollongren van Binnenlandse Zaken tijdens de Algemene Beschouwingen ANP

Premier Rutte heeft geen bezwaar tegen de aanval van minister Ollongren op Forum voor Democratie. De premier benadrukt dat zij als minister van Binnenlandse Zaken constitutionele zaken in haar portefeuille heeft. Dan past het bij uitstek om een actuele visie te geven op de "uitvoering, praktijk en werking" van artikel 1 van de Grondwet, zegt Rutte. Artikel 1 verbiedt discriminatie op grond van ras, geslacht, godsdienst of welke grond dan ook.

De minister van Binnenlandse Zaken zei vorige week in een lezing dat de partij van Baudet verder gaat dan Wilders. Ze haalde uitspraken van FvdD-leden aan over rassenvermenging, rassenverdunning en vermeende lagere intelligentie van mensen met een donkere huidskleur.

Baudets partij lijkt volgens haar "geobsedeerd te zijn door een van de weinige taboes waar ik als progressief liberaal aan hecht; het praten over rassen in het politieke debat."

Laster

FvD-partijleider Baudet vond dat Ollongren met haar uitspraken een grens overging en deed aangifte van smaad en laster. "Racisme is het veroordelen van mensen op basis van uiterlijk of afkomst en dat doen wij op geen enkele wijze", zei Baudet. Hij stelt dat zijn partij een scherp debat niet uit de weg gaat.

In de Tweede Kamer wilden Kamerleden weten in hoeverre de premier achter de uitspraken van Ollongren staat. In een brief benadrukt Rutte dat het kabinet afstand neemt van iedere vorm van discriminatie, maar dat het aan de rechter is om daar in concrete gevallen uitspraken over te doen.

Persoonlijke voorbeelden

Daarnaast is er een breder maatschappelijk debat. Daarin past deelname van de minister van Binnenlandse Zaken, "ook met persoonlijke voorbeelden en invulling", aldus Rutte.

D66 is blij met de opstelling van de premier. "Kraakhelder signaal van Rutte: steun aan D66-vicepremier Ollongren", twittert Kamerlid Sjoerdsma.

STER reclame