Kajsa Ollongren ANP

Ollongren: Baudet gaat verder waar Wilders ophoudt

time icon Aangepast

In een lezing in Nijmegen heeft minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren het Forum voor Democratie gehekeld als partij die discrimineert op ras, en daarmee verder gaat dan de PVV van Geert Wilders. Ollongren hield in het stadhuis van Nijmegen de Burgemeester Daleslezing, een jaarlijkse rede die draait om het gelijkheidsbeginsel zoals verwoord in artikel 1 van de Grondwet.

De D66-bewindsvrouw noemde dit non-discriminatieartikel de kern van de Nederlandse samenleving. Dit beginsel ligt sinds Pim Fortuyn aan het begin van de 21ste eeuw onder vuur, zei ze.

Waar PVV-leider Wilders vrouwen met hoofddoeken of Marokkanen een uitzonderingsbehandeling wil geven, gaat het FvD van Thierry Baudet nog een stap verder door te praten over rassen in het politieke debat. Een taboe, aldus Ollongren, en wel "een van de weinige taboes waar ik als progressieve liberaal aan hecht".

De minister haalde vervolgens uitspraken van FvD-leden aan over rassenvermenging, 'rassenverdunning' en de zogenaamd lagere intelligentie van mensen met een donkere huidskleur. Het populisme bedreigt de kernwaarden van Nederland, concludeerde ze.

De betreffende citaten uit de lezing van minister Ollongren:

"De nieuwste afsplitsing van het populisme gaat verder waar Wilders ophoudt. De partij van Baudet lijkt geobsedeerd te zijn door één van de weinige taboes waar ik als progressieve liberaal aan hecht: Het praten over rassen in het politieke debat.

Rassenmenging kwam al voorbij uit de mond van Forumleden. Rassenverdunning ook. De afgelopen weken ging Baudet opnieuw verder.

Geconfronteerd met uitspraken dat Nederlanders met een donkere huidskleur minder intelligent zouden zijn dan andere rassen, een uitspraak van een kandidaat van Forum bij de verkiezingen aanstaande maart, zei de voorman van Forum dat hij daar geen afstand van wilde nemen. Volgens Baudet was dit een wetenschappelijk debat. Daar wilde hij zich niet in mengen. Zo laat hij het dus onweersproken als zijn partijgenoten openlijk discrimineren op basis van ras.

Het populisme wil sommige Nederlanders dus anders behandelen dan andere.

En daarmee bedreigt het kernwaarden van Nederland. Het is in deze tijd dan ook belangrijker om artikel 1 van de Grondwet te koesteren dan ooit."

STER Reclame