Reuters

Noord-Korea heeft een dag voor de opening van de Olympische Spelen in Zuid-Korea een militaire parade gehouden. Die was bedoeld om het zeventigjarig bestaan van het Noord-Koreaanse leger te vieren.

Aan het evenement op het Kim Il-sung-plein in Pyongyang deden meer dan tienduizend militairen mee. Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap juichten vijftigduizend burgers de militairen en de politieke leiders toe.

Er was bijna geen buitenlandse pers uitgenodigd. Buitenlandse toeristen maakten opnamen van gepantserde voertuigen en geschut, maar waren niet bij de parade zelf. Later gaven de Noord-Koreanen zelf beelden van de parade vrij.

Noord-Korea viert 70-jarig bestaan leger met militaire parade

Waarom de parade buiten het zicht van het buitenland is gehouden, is onduidelijk. Mogelijk willen de machthebbers de dooi in de relatie met Zuid-Korea niet in gevaar brengen.

Het Noord-Koreaanse staatshoofd Kim Yong-nam en de zus van leider Kim Jong-un, Kim Yo-jong, zullen morgen de opening van de Winterspelen bijwonen. Het is voor het eerst sinds de Koreaanse Oorlog (1950-1953) dat een lid van de regerende Kim-familie Zuid-Korea bezoekt.

Ook zijn Noord-Koreaanse musici en cheerleaders in de olympische stad Pyeongchang aangekomen.

STER reclame