NOS NieuwsAangepast

Spanning rond feestdag Noord-Korea; grote parade in Pyongyang

Onder het toeziend oog van dictator Kim Jong-un is in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang met veel militair vertoon de 105de geboortedag van Kim Il-sung gevierd. Er is voor zover bekend geen nieuwe kernproef gedaan.

Kim Il-sung is de grootvader van Kim Jong-un en de grondlegger van de communistische dictatuur. Op de Noord-Koreaanse staatstelevisie was te zien dat duizenden militairen zich hadden verzameld op het enorme Kim Il-sung-plein in de hoofdstad. Daar reden ook tanks, raketten en ander militair materieel in een lange stoet langs Kim Jong-un.

  • Reuters
  • Reuters
  • EPA
  • Reuters
  • Reuters

Het Britse persbureau Reuters meldt dat volgens Zuid-Korea het noorden voor het eerst nieuwe types intercontinentale raketten heeft laten zien aan de wereld.

Kim Jong-un stapte voordat de parade begon uit een zwarte limousine, groette de erewacht en liep over een rode loper naar een podium om daar plaats te nemen. Tegelijkertijd met de parade waarschuwde het Noord-Koreaanse persbureau KCNA de VS om te stoppen met de "militaire hysterie".

Machtsvertoon tijdens parade in Noord-Korea

Kernproef

De afgelopen dagen liep de spanning rond de festiviteiten op. De internationale gemeenschap vreest dat de Noord-Koreanen een zesde kernproef uitvoeren om de viering kracht bij te zetten of een nieuwe rakettest. Op de plek waar het land eerder nucleaire proeven heeft gehouden, is de laatste tijd bijzonder veel activiteit, blijkt uit satellietbeelden.

De Amerikaanse president Trump heeft een eskader met een vliegdekschip naar de wateren voor Noord-Korea gestuurd om druk uit te oefenen. De VS wil niet dat Noord-Korea de beschikking krijgt over een intercontinentale raket uitgerust met een kernkop die het Amerikaanse vasteland kan bereiken.

Onaangedaan

Correspondent Marieke de Vries zegt vanuit het Zuid-Koreaanse Seoul dat Noord-Korea met de parade vooral leek te willen uitstralen dat ze onaangedaan blijven door de dreiging van de Verenigde Staten en de nieuwe sancties die China oplegde. "De technische ontwikkelingen gaan gewoon door."

In Seoul zag De Vries weinig nervositeit. "We waren op een bruiloft en het jonge stel vertelde ons geen seconde te hebben getwijfeld of het feest door moest gaan. Het is een belangrijk familiefeest, en dat gaat altijd voor."

In Seoul gingen de bruiloften gewoon door

Bij het oorlogsmuseum in Seoul, waar onder meer wapens en tanks uit de vorige oorlog met Noord-Korea tentoon staan gesteld, trof De Vries wel mensen die speciaal vandaag waren komen kijken. "Ze willen hun kinderen onderwijzen over de gevolgen van zo'n oorlog."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl