Meer nieuwbouw, maar tekort aan betaalbare huurwoningen blijft
De huurprijzen zijn opnieuw gestegen. Het gebrek aan betaalbare huurwoningen blijft daardoor groot, ondanks meer nieuwbouw. Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM en vastgoedbeheerder VGM NL.
De gemiddelde huurprijs voor een woning in de vrije sector ligt op 1020 euro per maand. Een jaar eerder was dit nog 995 euro. De prijsstijging van huurwoningen in dorpen valt mee, maar voor grote steden is dat anders. Daar zijn de huren het afgelopen jaar fors omhoog gegaan. Vooral in Almere: daar moesten huurders gemiddeld bijna een vijfde meer betalen ten opzichte van een jaar eerder.
NVM en VGM monitoren ieder half jaar de huurtarieven van woningen. Het gaat om woningen in de vrije sector met huren vanaf 711 euro per maand, niet om sociale woningbouw. Uit de cijfers blijkt dat huurwoningen in de provincie Noord-Holland nog steeds het duurst zijn. Daar betaalt een huurder gemiddeld 15,22 euro huur per vierkante meter. In Friesland is de gemiddelde vierkante meterprijs het laagst: 8,09 euro.
In 2017 zijn er naar schatting zo'n 15.000 particuliere huurwoningen bijgebouwd. Dit is zo'n 80 procent meer dan 5 jaar geleden. Maar de nieuwe woningen lossen het tekort aan betaalbare huurwoningen in steden niet op, constateren de onderzoekers. De huurwoningen blijven voor starters, doorstromers en senioren namelijk te duur.
Die zoeken naar woningen met een maandelijkse huur tussen de 710 en 1000 euro per maand. Landelijk heeft gemiddeld 62% van de nieuwbouwwoningen een huur tussen die bedragen. Maar de huren van nieuwe woningen in stedelijke gebieden liggen meestal boven de 1000 euro. NVM en VGM NL willen dan ook dat er meer op maat wordt gebouwd.
Uitschieter is Amsterdam. Daar is maar 7% van de nieuw gebouwde huurwoningen voor mensen met een middeninkomen beschikbaar. "Er zijn in Amsterdam wel nieuwbouwprojecten met een vanaf-prijs in het middensegment, maar de praktijk wijst uit dat de daadwerkelijke verhuringen vrijwel allemaal boven de 1000 euro liggen", zegt Eric Verwey, voorzitter van VGM NL.
Utrecht
Utrecht heeft als enige grote stad in Nederland wel relatief veel "betaalbare" particuliere huurwoningen. Door een verschuiving van verhuringen van het dure centrum naar het goedkopere Leidsche Rijn, is de gemiddelde prijs per vierkante meter in een jaar tijd sterk gedaald (-19,8%) en zijn er meer woningen beschikbaar voor de middenklasse.
53% van de in 2017 verhuurde nieuwbouwwoningen in Utrecht valt in het middensegment van 710 tot 1000 euro. Wel zijn de betaalbare woningen klein, met vaak tussen de 40 en 75 vierkante meter woonoppervlakte.
Expats
Huurwoningen worden dus duurder, maar beweging op de markt is er ook, zien NVM en VGM. Expats gaan steeds vaker woningen kopen. In Amsterdam, maar ook in een gemeente als Wassenaar, kiezen steeds meer expats ervoor om al na een tot twee jaar verblijf in Nederland een huis te kopen. "Als huren op een gegeven moment te gek wordt, is kopen een goed alternatief", zegt een woordvoerder.
Beleggers kopen nu nog vaak woningen op en verhuren deze dan aan rijke expats die tijdelijk in Nederland wonen voor hun werk. Ze lopen op die manier minder risico. De huur wordt altijd netjes betaald, is de gedachte.
Wel zijn de expats concurrenten voor Nederlanders die ook graag centraal willen wonen. Of de trend van huur naar koop doorzet en of dit op den duur leidt tot goedkopere woningen, vindt de NVM lastig te zeggen. De makelaarsvereniging verwacht niet direct een effect op de huurmarkt.