Aangepast

Huurprijzen stijgen in Flevoland en Groningen: 'ik moest bieden op mijn huur'

  • Erika de Joode

    redacteur Online

  • Erika de Joode

    redacteur Online

Flevoland en Groningen zijn booming als je kijkt naar de prijs van huurwoningen in de vrije sector. Volgens de laatste cijfers van verhuurwebsite Pararius betaal je voor een particuliere huurwoning in Flevoland bijna een kwart meer dan een jaar geleden. In de provincie Groningen schoten de huurprijzen in de vrije sector met bijna 17 procent hoog.

Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot komt dat laatste vooral doordat veel mensen uit de stad Groningen naar nabijgelegen gemeentes vertrekken. "Groningen is van alle steden in Friesland, Drenthe en Groningen het duurst om te wonen. Mensen trekken dus, net zoals in de Randstad is gebeurd, steeds meer naar randgebieden. En dat leidt daar dan weer tot hogere huurprijzen."

Hoewel de prijsstijging in de stad Groningen zelf dus wel meevalt, blijft het een dure woonstad. Daar merkt de 25-jarige Thom Platzer veel van. Samen met zijn vriendin is hij al meer dan een jaar op zoek naar een huurwoning in Groningen.

"We wonen nu in een klein appartementje van 32 vierkante meter voor 837 euro, inclusief gas, water en licht. Iets groters is eigenlijk bijna niet te doen, merken we nu. Zelfs voor studio's betaal je hier al gauw 900 à 1000 euro. En dan heb je het over 40 vierkante meter."

"Gisteren liet ik nog een appartement aan mijn vriendin zien, voor 1195 euro. Dat was niet eens echt groter dan wat we nu hebben."

Thom Platzer

In Flevoland rijzen de huurprijzen vooral in Almere de pan uit. Betaalde je daar een jaar geleden nog 8,52 euro per vierkante meter, nu is dat al 10,52 euro.

Nil Balci (25 jaar) noemt de huurprijzen in Almere 'extreem hoog'. Onlangs hadden zij en haar partner met spoed een huurwoning nodig, omdat ze hun koopwoning hadden verkocht en hun nieuwbouwhuis nog niet klaar was.

"Je kon de prijzen vergelijken met die in bijvoorbeeld Amsterdam Nieuw-West. Sommige aanbieders hadden op Facebook zelfs een 'bieden vanaf'-prijs ingesteld. Het lijkt erop dat aanbieders mensen ook bij huurwoningen willen pushen om steeds hoger te bieden."

Nil Balci

Volgens de Groningse Thom vallen veel huurders tussen wal en schip. "Wij hebben geen recht op huursubsidie, maar vinden de prijzen in de vrije sector te hoog. Dat geldt ook voor veel van onze vrienden. Maar mensen blijven ervoor betalen, wij uiteindelijk ook. En daardoor kunnen verhuurders de prijs gewoon weer omhoog gooien."

Thom ziet wel dat er in 'zijn' stad nieuwe woningen gebouwd worden, maar vindt dat ook die nog te prijzig zijn. De gemeente Groningen herkent dat probleem wel. Volgens een woordvoerder zijn er tot 2030 zo'n 20.000 extra woningen nodig in de stad, waarvan een 'aanzienlijk deel' huurwoningen in de vrije sector. "We zien bij woningcorporaties de wil om hierin te investeren."

Kun je een huis beter kopen of huren? Eerder maakten we deze uitlegvideo:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Ook Demi Vermanen is iemand die op woongebied tussen 'wal en schip' valt. De 18-jarige zoekt naar een betaalbare huurwoning in Almere. "Eigenlijk moet je zeven dagen in de week tien uur per dag werken om een woning te kunnen betalen waarin je net je kont kunt keren."

Volgens Pararius is het logisch dat de huurprijzen in een stad als Almere snel stijgen. Er trekken bijvoorbeeld veel mensen uit Amsterdam naartoe, voor wie de hoofdstad te duur wordt.

Een woordvoerder van de gemeente Almere vertelt dat er de komende jaren 1000 extra huurwoningen in de vrije sector bijkomen. Dat heeft de stad onlangs afgesproken met vastgoedontwikkelaar Syntrus Achmea.

"Het gaat zowel om appartementen met huurprijzen tussen 850 en 950 euro als eengezinswoningen tussen 940 en 1050 euro per maand. Ook woningcorporatie Alliantie wil huurappartementen bijbouwen voor deze doelgroepen. Maar omdat de prijzen van koophuizen in Almere nog niet enorm hoog zijn, zien we ook dat kopen voor starters nu nog een goed alternatief is voor huren."

Opvallend is trouwens dat de huurprijzen in Amsterdam, maar ook in Den Haag en Rotterdam, het afgelopen jaar ongeveer gelijk zijn gebleven. Niet dat je daar nu goedkoop kunt wonen: in Amsterdam zijn de huurprijzen met ruim 22 euro per vierkante meter nog altijd het hoogst van Nederland.

Maar de prijzen in de vrije sector lijken niet meer enorm toe te nemen. "De rek is eruit", zegt Parariusdirecteur Jasper de Groot. "Het huurplafond is bereikt. Vele huurders kijken dan naar alternatieven buiten de stad."

Deel artikel: