NOS NieuwsAangepast

Schaatspret: op een laagje ijs op beton en 'echt' natuurijs in de polder

Schaatsen op natuurijs in Ammerstol

Al voor IJsclub Vooruitgang in Ammerstol open ging, stond de telefoon roodgloeiend. "Iedereen wilde weten of er vandaag weer geschaatst kon worden", zegt voorzitter Hennie van Houwelingen.

En dat kon: gisteravond en een groot deel van de nacht hebben de ijsmeesters doorgewerkt zodat er genoeg ijs op de betonnen skeelerbaan ligt. Met een ijslaag van 1 tot anderhalve centimeter dikte konden schaatsers voor de tweede dag op rij terecht bij de ijsclub.

Na een ochtendje schaatsen was het weer gedaan met de pret, want toen kwam de temperatuur boven het vriespunt en was de ijslaag verdwenen. Als het vanavond en vannacht weer gaat vriezen, hoopt de ijsclub morgenochtend opnieuw open te kunnen gaan.

'Echt' natuurijs

Ook op andere plekken in het land werd geschaatst, zoals in de Ryptsjerksterpolder in Friesland. Daar werd zelfs al geschaatst op 'echt' natuurijs. Hoewel het ijs na twee nachten vorst nog erg dun is, weerhoudt dat de mannen in deze video niet om het ijs op te gaan. Het risico op een nat pak nemen ze voor lief.

Schaatsers testen het ijs in Friesland

Gisteren kon er door plaatselijke vorst al op een aantal natuurijsbanen worden geschaatst. Afgelopen nacht heeft het in heel Nederland gevroren, meldt Weerplaza, maar natuurijs is lang niet overal begaanbaar.

"De Ryptsjerksterpolder, een ondergelopen weiland, is steevast een van de eerste plekken waar geschaatst kan worden", zegt Carl Mureau van de Koninklijke Nederlandse Schaatsbond. "Maar ook daar is het niet verstandig om met grote groepen het ijs op te gaan."

Schaatsen op de Ryptsjerksterpolder.

Avonturiers op het ijs

"Natuurijs is echt alleen voor avonturiers", zegt Mureau. Wees voorzichtig, luidt het devies van de KNSB. "Alleen op natuurijsbanen en aangewezen plekken is het veilig. Het moet volgens hem nog zeker anderhalve week vriezen, wil het veilig zijn om te toeren."

Een man controleert het ijs

In De Bilt werd vanochtend om rond zes uur -6,7 graden gemeten. Op KNMI meetstation Eelde in Drenthe lag de temperatuur op dat moment op -8,3 graden en in de duinen bij Wijk aan Zee werd het al -8,6 graden Celsius. Verwacht wordt dat het stevig blijft vriezen de komende dagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl