Horst Seehofer, Angela Merkel en Martin Schulz
NOS NieuwsAangepast

Duits akkoord over Grote Coalitie, belangrijkste ministeries verdeeld

In Duitsland hebben CDU/CSU en SPD een akkoord bereikt over de voortzetting van hun 'Grote Coalitie', zoals een kabinet van christendemocraten en sociaaldemocraten in Duitsland wordt genoemd. "Het is gelukt. We zijn uit de loopgraven", zei CSU-minister Dobrindt vanochtend voor de camera's.

Minister Altmaier vertelde dat er hard is onderhandeld. "De kans is groot dat we binnenkort een regering hebben. Nu eerst maar eens douchen."

Volgens Martin Schulz van de SPD draagt het akkoord "een duidelijk sociaal-democratisch handschrift". Horst Seehofer van CSU reageerde daar later op. "Welk handschrift dit draagt, daar kom ik later op terug."

Het waren de langste naoorlogse onderhandelingen over een regeringscoalitie. De verkiezingen in Duitsland waren in september. De onderhandelaars hebben in het partijkantoor van de CDU van bondskanselier Merkel een marathonzitting van 24 uur achter de rug.

Duitse media melden dat de belangrijkste ministeries verdeeld zijn. De sociaal-democraten (SPD) krijgen Buitenlandse Zaken, Financiën en Werkgelegenheid. De christen-democraten (CDU/CSU) krijgen Defensie, Economische Zaken, en Binnenlandse Zaken. Aan de benaming Binnenlandse Zaken zou 'Heimat' worden toegevoegd, al is nog niet bekend wat die toevoeging precies inhoudt. Het vluchtelingenbeleid valt onder dit ministerie. CSU is hier erg kritisch over.

SPD-leider Martin Schulz wordt volgens Duitse media minister van Buitenlandse Zaken. Eerder had hij nog gezegd dat hij niet in een kabinet met Merkel zou gaan zitten. En CSU-voorzitter Horst Seehofer zou minister van Binnenlandse Zaken worden.

Als ministers worden verder Peter Altmaier (Economische Zaken), Ursula von der Leyen (Defensie), Julia Klöckner (Onderwijs) en Olaf Scholz (Financiën) genoemd. De laatste is burgemeester van Hamburg.

Flexcontracten

Een van de hete hangijzers was gezinshereniging. In het ontwerpakkoord staat dat vanaf augustus maandelijks 1000 familieleden van oorlogsvluchtelingen mogen komen. Daarbovenop komt een regeling voor schrijnende gevallen.

En verder mogen tijdelijke contracten nog maar voor anderhalf jaar worden afgesloten, nu is dat twee jaar. Een opstapeling van tijdelijke contracten van langer dan vijf jaar wordt verboden. Vaste contracten moeten weer de norm worden.

Het worden vier jaren van stilstand, die de kloof tussen arm en rijk zal vergroten.

Dietmar Bartsch

Alexander Gauland van de rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD) zei dat de CSU en CDU met het akkoord "een lege huls" zijn geworden. "Ik wens ze succes bij de deelstaatverkiezingen."

Dietmar Bartsch van Die Linke vestigt zijn hoop op een "nee" van de SPD-leden. "Een overtuigde sociaaldemocraat kan dit akkoord niet accepteren. Het worden vier jaren van stilstand, die de kloof tussen arm en rijk zal vergroten. Het is geen goede dag voor Duitsland en Europa."

Ledenraadpleging

Een regeerakkoord moet ter beoordeling naar de bijna 464.000 leden van de SPD. Dat gaat waarschijnlijk per brief en kan drie weken duren. Het weekend van 3 en 4 maart wordt genoemd als deadline voor de ledenraadpleging. CDU/CSU leggen het akkoord niet aan hun achterban voor. De beide fracties stemmen sowieso over het regeerakkoord.

Bij de verkiezingen van september behaalde de SPD het slechtste resultaat van na de oorlog. Toen het verlies duidelijk werd op de verkiezingsavond, kondigde partijleider Schulz aan dat de SPD in de oppositie zou gaan. Na de mislukking van de het coalitieoverleg tussen CDU/CSU, Groenen en liberalen zwichtte Schulz toch voor de druk om een nieuwe Grote Coalitie te smeden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl