NOS NieuwsAangepast

Verslavingszorg voegt zich bij aangifte tegen tabaksindustrie

Ook de verslavingszorgsector in Nederland doet aangifte tegen de tabaksindustrie. Dat bevestigt verslavingsarts Robert van de Graaf namens de branche na berichtgeving daarover in het AD.

"We moeten duidelijk maken: dit is serious business", zegt Van de Graaf op NPO Radio 1. "Dit is geen geintje meer." Volgens de arts wordt roken in Nederland vaak nog niet gezien als een echte verslaving, maar is het dat wel degelijk. "De angel in dit geheel is de tabaksindustrie. Die moet er nu echt uit."

In de krant noemde hij sigaretten een crimineel product en zei hij dat verkopers, die hij 'dealers' noemt, moeten worden aangepakt.

Doorpakken

Sinds 2016 kreeg het Openbaar Ministerie een aantal aangiftes binnen van kankerpatiënten en maatschappelijke organisaties. Volgens de aangevers is de tabaksindustrie schuldig aan zware mishandeling met de dood tot gevolg.

Binnen de verslavingszorgsector werd al een jaar nagedacht over aangifte, maar om praktische redenen kwam het daar volgens Van de Graaf niet van. Toen vorige week bekend werd dat het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis zich bij de aangevers voegt, trok dat de sector over de streep.

Na het UMCG in Groningen zegt vandaag ook het Radboudumc dat het de aangifte steunt. Of het Radboud en de andere universitaire ziekenhuizen zich ook echt bij de aangifte voegen, wordt donderdag bekend. Dan is er een vergadering met alle universitaire medische centra, waarbij ook de aangifte zal worden besproken.

Strafzaak

"We willen nu doorpakken", zegt Van de Graaf in het AD. "Er moet nu een heel netwerk in Nederland ontstaan dat aangifte doet. Dit product is zó schadelijk. Onvoorstelbaar dat het gewoon bij de supermarkt ligt."

De aangifte wordt gedaan door het netwerk Verslavingskunde Nederland. Bij die organisatie zijn vrijwel alle verslavingsartsen aangesloten, net als instellingen als de Jellinek-kliniek, het Trimbos-instituut en het Leger des Heils.

Onduidelijk is nog of de reeks aangiftes zal leiden tot een strafzaak tegen de tabaksindustrie. Het OM onderzoekt nog of het daarvan gaat komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl