Abdeslam met twee gemaskerde agenten
NOS NieuwsAangepast

20 jaar geëist tegen Parijse aanslagpleger Abdeslam voor schietpartij Brussel

De Belgische justitie heeft 20 jaar cel geëist tegen Salah Abdeslam vanwege een dodelijke schietpartij in maart 2016 in de Brusselse gemeente Vorst. De schietpartij vond plaats in de nasleep van de aanslagen in Parijs in november 2015, maar deze zaak staat daar los van. Abdeslam is de enige overlevende verdachte van de aanslagen in Parijs.

Tegen de tweede terreurverdachte in het proces, Sofien Ayari, werd ook 20 jaar cel geëist. Beiden worden verdacht van poging tot moord op meerdere politieagenten en verboden wapenbezit in terroristische context, waarop maximaal 20 jaar cel staat.

De genoemde schietpartij vond plaats in de Driesstraat in Vorst. Franse en Belgische agenten vielen daar een woning binnen waar Abdeslam zich met twee anderen bleek schuil te houden. Vervolgens ontstond een vuurgevecht waarbij één verdachte, Mohamed Belkaïd, omkwam en drie agenten gewond raakten. Abdeslam wist te vluchten, maar werd enkele dagen later alsnog aangehouden.

Abdeslam zwijgt

Abdeslam weigerde vandaag zijn verhaal te doen in de rechtszaal. Hij ging niet in op vragen van de rechter. Hij zei alleen te "vertrouwen op Allah" en dat zijn stilzwijgen hem nog niet tot crimineel maakt: "Baseer uw oordeel op de feiten", sprak hij tegenover de rechter.

Ayari sprak wel. Hij beweerde dat Abdeslam en hij niet hebben geschoten; dat zou alleen de omgekomen Belkaïd hebben gedaan. Het OM ging hier niet in mee. Uit onderzoek bleek namelijk dat bij de schietpartij met twee wapens werd geschoten. Volgens het OM kan er onmogelijk één schutter zijn geweest. Ook zijn er dna-sporen van Ayari gevonden op het tweede wapen en de magazijnen.

Bovendien, stelde het OM, maakt het juridisch gezien niet uit wie er precies geschoten heeft: "Het maakt niet uit wie er geschoten heeft, ze zijn alledrie even schuldig. De beklaagden waren zich volledig bewust van wat ze deden."

Volgens de aanklager was het doel van de verdachten "het land en zijn bevolking te destabiliseren". Ayari en Belkaïd hadden geen banden met België, maar kwamen volgens het OM met louter terroristische motieven naar België. Dat er geen doden vielen in Vorst aan de kant van de agenten, kwam volgens het OM door het professionele optreden van de politie.

Vanuit de rechtszaal: Abdeslam is veel veranderd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl