Een lading Noord-Koreaanse steenkool in de haven van Rason, in het noorden van het land
NOS NieuwsAangepast

VN-rapport: Noord-Korea verdiende miljoenen aan export ondanks sancties

Noord-Korea heeft vorig jaar zo'n 160 miljoen euro verdiend aan de export van verboden goederen, ondanks sancties van de Verenigde Naties. Dat staat in een rapport van verschillende werkgroepen van de Verenigde Naties, dat is gestuurd aan het sanctiecomité van de VN-Veiligheidsraad.

In het rapport staat dat Noord-Korea vorig jaar kolen heeft verscheept naar havens in China, Maleisië, Rusland, Vietnam en Zuid-Korea. Daarbij werd meestal gebruikgemaakt van valse papieren, waardoor het leek alsof de kolen afkomstig waren uit landen als China en Rusland. Ook manipuleerde Noord-Korea navigatiesignalen van schepen.

Raketten

Volgens de onderzoekers is er ook bewijs dat Noord-Korea vorig jaar op militair gebied heeft samengewerkt met Syrië en Myanmar. Zo heeft Myanmar vorig jaar verschillende wapensystemen, waaronder raketten, ontvangen van de Noord-Koreanen. Opvallend is ook dat Syrië een lading zuurbestendige tegels ontving van de Noord-Koreanen. Die kunnen mogelijk gebruikt worden bij het bouwen van een chemische fabriek.

Naast de export, verdenken de onderzoekers "verschillende internationale oliemaatschappijen" er ook van de export van olie naar Noord-Korea te faciliteren. De makers van het rapport zeggen dat bijna alle producten die op de sanctielijst staan, vorig jaar wel eens zijn geëxporteerd.

Sancties

Tegen Noord-Korea zijn de afgelopen jaren meermaals sancties ingesteld vanwege de kernproeven en rakettesten die het land doet. In december stemde de VN-Veiligheidsraad unaniem in met nieuwe sancties tegen het stalinistische land. De olie-export van het land werd met 90 procent verminderd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl