Zuid-Koreanen bekijken de speech van Kim op een scherm in een station
NOS NieuwsAangepast

Noord-Korea dreigt VS weer met kernraketten

Noord-Korea kan het gehele vasteland van de VS bereiken met zijn nucleaire wapens. Dat heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un gezegd in zijn nieuwjaarstoespraak.

Op de Noord-Koreaanse televisie zei Kim: "Amerika ligt binnen bereik van onze nucleaire wapens en de knop staat klaar op mijn bureau. Dat is geen dreiging, maar een feit. We zullen de wapens alleen inzetten als onze veiligheid in het geding is."

Kim benadrukte wel dat het belangrijk is om de spanningen in de regio terug te dringen. Toch kondigde hij aan dat Noord-Korea zich dit jaar verder zal richten op de productie van kernkoppen en ballistische raketten.

Correspondent Marieke de Vries zei in het NOS Radio 1 Journaal dat de woorden van Kim serieus moeten worden genomen. "In zijn nieuwjaarstoespraken van de afgelopen jaren kondigde hij ook zaken aan die in het jaar erop uitkwamen. Vorig jaar zei hij bijvoorbeeld dat hij een intercontinentale raket zou ontwikkelen die de Verenigde Staten kon bereiken. Dat is hem gelukt."

Olympische Spelen

Kim sprak verder over de Olympische Spelen in Zuid-Korea in februari. Hij overweegt sporters naar Pyeongchang te sturen, zei hij in zijn toespraak.

"De deelname van Noord-Korea zou een mooie mogelijkheid zijn om de eenheid van het Koreaanse volk te tonen", aldus Kim. "We wensen dat de Spelen een succes worden."

Moon

De Zuid-Koreaanse president Moon heeft al vaker gezegd dat de Olympische Spelen een goede gelegenheid zijn om de twee landen op het Koreaanse schiereiland dichter bij elkaar te brengen.

In een reactie op de nieuwjaarstoespraak zei Moon dan ook dat hij de stap van Kim verwelkomt. Hij herhaalde dat hij bereid is om zonder voorwaarden om de tafel te gaan zitten met Noord-Korea.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl